Σε μία σφοδρή αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αυτών της αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η απογευματινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή το ασφαλιστικό.
Ήδη και οι δύο πλευρές, με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής τους κατά τα προηγούμενα 24ωρα, έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει τι να περιμένουμε, παραπέμποντας τη συνεννόηση για... αργότερα. Εκπλήξεις δύσκολα θα υπάρξουν, καθώς όλοι δείχνουν να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ψηφοφορία δεν υπάρχει και οι υψηλοί τόνοι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι.
Η ιδιαιτερότητα της σημερινής συζήτησης έγκειται στην πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ιδιότητα του νέου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, μία εβδομάδα μετά το τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, θα δώσει μια πρώτη γεύση της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει.
«Με ειλικρίνεια»
Μετά και τη μετωπική επίθεση που άσκησε προς τον κ. Μητσοτάκη κατά την προχθεσινή του ομιλία στο τάε κβο ντο ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται να ανταποδώσει τα πυρά.
«Υπό το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχει αλλά και της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την τεχνητή πόλωση», τονίζει στενός συνεργάτης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει: «Με αυτές τις μεθόδους βέβαια ακυρώνει κάθε προσπάθεια συνεννόησης που κατά καιρούς φαίνεται να επιδιώκει».
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα επιδιώξει να καταδείξει την υπεροχή του έναντι του κ. Τσίπρα, τον οποίο και πάλι θα καλέσει να μιλήσουν «με ειλικρίνεια» ενώπιον των πολιτών. Το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί βάσει της απαίτησης των εταίρων και της επακόλουθης κυβερνητικής πρότασης, όπως λένε στη ΝΔ, είναι ο «λογαριασμός της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του 2015». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης του κόμματός του για το ασφαλιστικό, οι οποίοι πάντως δεν αναμένεται να είναι κοστολογημένοι, με την τελική μορφή τους να λαμβάνεται σήμερα το πρωί σε προγραμματισμένη σύσκεψη στη Συγγρού.
Έμφαση στην πρόταση της ΝΔ θα δοθεί στο γεγονός ότι θα πρέπει, πριν απ' όλα, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης. «Κάθε μέτρο που οδηγεί στη συρρίκνωση της οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από νέα μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά που θα δημιουργηθούν», λένε χαρακτηριστικά κομματικές πηγές. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ κάνουν λόγο για την ανάγκη ύπαρξης τριών ταμείων, των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, επισημαίνεται η σημασία της μείωσης των εισφορών και της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και μιας μικρής αύξησης στις εισφορές αλλά «με μέτρο και λογική» για τους αγρότες. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την επικείμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Επώδυνες παρεμβάσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα επαναλάβει τη γνωστή της θέση πως οι κυβερνητικές προτάσεις δεν συμβάλλουν στη λύση του ασφαλιστικού, αλλά αντίθετα στην ανεργία και την ύφεση.
Η χώρα, για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται σχέδιο «με ιεραρχημένες προτεραιότητες, αναθεώρηση αντιπαραγωγικών όψεων του μνημονίου, τομές στο κράτος, μείωση του χρέους για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους και συμφωνία πολιτικών δυνάμεων». Και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως και στη Συγγρού, υπογραμμίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης έφερε τον λογαριασμό 1,8 δισ. στους πολίτες και προκάλεσε τις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως θα πει η κ. Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, δεν βελτιώνει καταστάσεις αλλά τις επιδεινώνει, προκαλώντας κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής και οδηγώντας σε νέες επώδυνες παρεμβάσεις.
Την έλλειψη προετοιμασίας, επεξεργασίας και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καταγγέλλει το Ποτάμι όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση. Όπως λένε συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, πρέπει «να δίνει κίνητρο και όχι αντικίνητρο στους νέους ανθρώπους να εντάσσονται σε αυτό, να μην τους φορτώνει κι άλλα βάρη, πέρα από την ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα».
Η επιβάρυνση των εργαζομένων στη χώρα, υποστηρίζουν στο Ποτάμι, είναι τέτοια, όπου ο μέσος όρος του μισθού των εργαζομένων είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των συντάξεων. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Θεοδωράκης, «έχουμε την ατυχία να μας κυβερνούν άνθρωποι οι οποίοι, είτε δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, είτε τα έχουν βρει όλα έτοιμα. Άρα, χρειάζεται λίγο σεβασμός στους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει, έχουν δουλέψει και έχουν δημιουργήσει».
Δριμύ κατηγορώ κατά της πρότασης Κατρούγκαλου εξαπολύσει και η Ένωση Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει προαναγγείλει ότι το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει. Ζητά να υπάρξει αναλογικότητα και να μην πέφτει όλο το βάρος σε δύο κατηγορίες. Επίσης, το πλαφόν των συντάξεων, όπως λέει, πρέπει να είναι στα 1.500 ευρώ και όχι στις 3.000 που προτείνεται από τον υπουργό, ενώ την ίδια στιγμή ζητά να μπει «κόφτης» βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για πάνω από 3.000 ευρώ και να σταματήσουν να παρέχονται οι βουλευτικές συντάξεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε χθες τον ΣΥΡΙΖΑ ως «διάδοχο του ΠΑΣΟΚ», καλώντας τον μαζί με τη ΝΔ «να σηκώσουν το βάρος γιατί είναι και τα κόμματα που πτώχευσαν τη χώρα».