Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας όμως πως η παράταση των λήξεων του χρέους και η διαφοροποίηση των επιτοκίων είναι επιλογές που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι αξιωματούχοι ώστε να κάνουν το ελληνικό χρέος πιο διαχειρίσιμο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας από το Τόκιο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση της προόδου επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας.
Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, όμως το σχέδιο πιθανότατα θα είναι επώδυνο διότι ορισμένοι Έλληνες θα πρέπει να εγκαταλείψουν μελλοντικά δικαιώματα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και αυτό ίσως πάρει δυο μήνες», τόνισε.
«Δεν θα υπάρξουν κουρέματα. Μπορούμε να σκεφτούμε παράταση των λήξεων και διαφοροποίηση των επιτοκίων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορούν επίσης να εξετάσουν βήματα ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που αναμένεται το 2022.