Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό

Στη... χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ «σκάλωσε» η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το όπλο της Αθήνας και οι ελπίδες για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό

Κάθε φορά, παραμονές έναρξης ενός νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στο παρά πέντε εγείρονται διάφορα εμπόδια. Υπάρχουν και αυτή τη φορά, και με το παραπάνω. Μόνο που τώρα, εχθρός της διαπραγμάτευσης είναι και ο... καιρός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια επί των δημοσιονομικών τα οποία επρόκειτο να πιάσουν δουλειά από σήμερα στην Αθήνα, κόλλησαν στον... snowzilla καθώς οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ λόγω κακοκαιρίας δεν κατάφεραν να πάρουν το αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Μικρή καθυστέρηση, μικρό και το κακό. Όπου να 'ναι, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πότε ακριβώς θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής, οι οποίοι σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αναμένονται «σύντομα».

Η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων νωρίτερα πάντως, αναμένεται να οδηγήσει σε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το εάν οι δανειστές ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016.

Τις προηγούμενες ημέρες, διαρροές έφεραν το ΔΝΤ να ζητά πρόσθετα μέτρα έως και 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016, κενό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε προ ημερών πως επισήμως οι δανειστές δεν έχουν θέσει ζήτημα δημοσιονομικού κενού -ιδίως τέτοιου μεγέθους- στον ίδιο.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές των δανειστών έφεραν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στο μισό των εκτιμήσεων πηγών του ΔΝΤ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ. Η απόσταση μεγάλη, αλλά με όποια θέση και εάν προσέλθουν τελικά οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την παλέψει, με βασικό όπλο την υπερεκτέλεση των εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ το περασμένο έτος.

Παρότι επισήμως δεν επιβεβαιώνεται από τον υπουργό Οικονομικών -σε σχετική ερώτηση στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου παρέπεμψε στον Γ. Χουλιαράκη-, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει η προσδοκία ότι το κατά Πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2015 θα είναι ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε σύγκριση με το πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ένα δεύτερο όπλο ανάσχεσης των ενδεχόμενων πιέσεων για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων είναι οι καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων επιδόσεις του ΑΕΠ (μηδενική ύφεση προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2015, οριακή ύφεση 0,2% προέβλεψε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας).

Για να μπει η συζήτηση στην τελική ευθεία όμως, θα πρέπει πρώτα να υποχωρήσει ο snowzilla...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v