Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διπλή διαπραγμάτευση από σήμερα ο Α. Τσίπρας

Στη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού έχει απέναντι και τους δανειστές και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Στο Μαξίμου σήμερα οι επιστημονικοί φορείς, εν αναμονή η «κάθοδος» των αγροτών. Περικοπές συντάξεων δείχνουν οι δανειστές, «μικρό καλάθι» από τα τετ α τετ στο Νταβός.

Σε διπλή διαπραγμάτευση από σήμερα ο Α. Τσίπρας

Εμψύχωσε το κοινωνικό τμήμα που τον ακολουθεί («θα παλέψουμε, θα νικήσουμε»), ύψωσε τις γραμμές που διαχωρίζουν Αριστερά-Δεξιά με φουλ επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη («και στο ακροδεξιό τμήμα που πήρε θέση αντιπροεδρίας», εννοώντας τον Αδωνι Γεωργιάδη), υπερασπίστηκε τις διαπραγματευτικές μάχες που έδωσε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και ανέδειξε το τρίπτυχο που θα καθορίσει, πλέον, την τύχη της κυβέρνησής του: ασφαλιστικό, αξιολόγηση, χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβγαλε -όπως αναμενόταν άλλωστε- κάποιον άσο από το μανίκι μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο για τον ένα χρόνο από την εκλογική νίκη του περσινού Ιανουαρίου.

«Η γλώσσα του σώματος» ωστόσο και οι προσεκτικά επιλεγμένες φράσεις έδειξαν ότι έχει πλήρη συναίσθηση της ιδιαιτερότητας αυτής της διαπραγμάτευσης, για το ασφαλιστικό, σε σχέση με τις προηγούμενες: πλέον, έχει «απέναντι» και τους δανειστές, αλλά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας -τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες και τους αγρότες.

Οι μέσα ζητούν «βελτιώσεις»

Στην ουσία, η κυβέρνηση μπαίνει και επισήμως σήμερα σε... διπλή διαπραγμάτευση, με τον πρωθυπουργό «να παίρνει πάνω του», πάλι, το μεγαλύτερο βάρος.

Μετά την απόφασή του το Σάββατο να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, χθες το βράδυ ανακοινώθηκε επισήμως ότι σήμερα θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους προέδρους του ΤΕΕ Γ. Στασινό, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο.

Ηδη, από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε και επισήμως «έτοιμος» για βελτιώσεις στην ασφαλιστική πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες.

Παρουσίασε ωστόσο και την κεντρική ιδέα του ασφαλιστικού ζητήματος, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «μείζον εθνικό πρόβλημα»: Οτι, δηλαδή, πρέπει «όλοι να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται σε λιγότερο από 4 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι, να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι».

Ηταν δε, πολύ προσεκτικός στο θέμα των σημερινών συντάξεων: «Προτείνουμε μία μεταρρύθμιση που δεν κόβει εκ νέου τις συντάξεις», είπε. Κι αφού ανέδειξε τη σιωπή της ΝΔ απέναντι στο πρόβλημα, αναρωτήθηκε «μήπως θέλει πάλι οριζόντια μείωση συντάξεων».

Οι έξω απαιτούν «κόψτε συντάξεις»

Η επισήμανση έχει τη σημασία της καθώς οι πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών δεν είναι... ευχάριστες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις τετ α τετ συναντήσεις που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός εισέπραξε επιμονή στη μείωση των σημερινών συντάξεων. Μια επιμονή που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας.

Σ' αυτό το κλίμα κινήθηκε, φυσικά, η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η σύσταση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ήταν «να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ».

Μέχρι στιγμής, στο κυβερνητικό επιτελείο παραμένει η άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο, όπως σημειώσαμε και χθες, ακούγονται πλέον «σκέψεις» στελεχών και βουλευτών για «λογικές μειώσεις των υψηλών συντάξεων», διότι «διαφορετικά δεν βγαίνει ο λογαριασμός».

Το τι εννοεί ο καθένας λέγοντας «υψηλές συντάξεις» παραμένει προς συζήτηση, ενώ επισημαίνεται ότι ο όρος «οριζόντιες μειώσεις» είναι απαγορευμένος... διά ροπάλου από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Οι «χαϊδεμένοι μεγαλοαγρότες» και τα μπλόκα

Οσο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενοχλούν μεν, αλλά δεν τρομάζουν το κυβερνητικό επιτελείο, διότι:

Πρώτον, οι πρωτοστατούντες προέρχονται, όπως λένε, από το γνωστό μπλοκ ΝΔ-ΚΚΕ («με έντονο το ακροδεξιό στοιχείο εσχάτως»).

Δεύτερον, η κοινωνία έχει συναίσθηση «του χαϊδέματος» των προηγούμενων κυβερνήσεων προς στην «αγροτική πελατεία» και δη, των μεγαλοαγροτών. Προς επίρρωση, επικαλούνται το... άσχετο με το ασφαλιστικό, αίτημα των «μπλόκων» να μην ισχύσουν τα βιβλία εσόδων-εξόδων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Τρίτον, ένας επανέλεγχος των κοινοτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι απαγορευτικός για τους «αδίκως ωφελημένους».

Τέταρτον, ο διαχωρισμός στους κατ' επάγγελμα αγρότες και σε όσους ασκούν συμπληρωματική αγροτική απασχόληση ευνοεί τους πρώτους, «που είναι η πλειοψηφία».

Αλλά κι αυτά τα «διότι» μένει να επιβεβαιωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v