Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Καλές πιθανότητες να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Θετικά τα σημάδια για την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς εκτιμά η Capital Economics. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ήδη αρκετά προαπαιτούμενα, ενώ βελτιώσει εμφανίζουν τα οικονομικά στοιχεία. Κρίσιμο το ασφαλιστικό. «Κλειδί» για την συνέχεια η ελάφρυνση του χρέους.

Capital Economics: Καλές πιθανότητες να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες να περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο, υποστηρίζει σε έκθεση της η Capital Economics.

Όπως αναφέρει η συμβουλευτική με έδρα το Λονδίνο, μια θετική έκβαση στην αξιολόγηση μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να επαναφέρει το «waiver» (εξαίρεση) για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων.

Επιπλέον, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο, θα βοηθούσε την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές ομολόγων και να πορευτεί χωρίς προγράμματα στήριξης για πρώτη φορά από το 2010.

Οι αναλυτές της Capital Economics, εκτιμούν πως υπάρχουν θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα θα περάσει την αξιολόγηση. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα προαπαιτούμενα που έχουν εφαρμοστεί, τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί. Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο την περασμένη χρονιά, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 2,3%. Εν τω μεταξύ, το πρωτογενές ισοζύγιο έπιασε τον στόχο για έλλειμμα 0,25%.

Ωστόσο, προειδοποιούν πως η επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Πρώτον, ορισμένα από τα πιο απαιτητικά μέτρα του MoU δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Με την κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία μόλις δύο εδρών, δεν θα είναι εύκολη η ψήφιση δύσκολων μεταρρυθμίσεων από το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, είναι πιθανή μια νέα επιδείνωση για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με ορισμένους οικονομικούς δείκτες, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων. Αν και αυτό μπορεί να μην επηρεάσει την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί να έχει αντίκτυπο σε μελλοντικές αξιολογήσεις.

Tέλος, η Capital Economics υποστηρίζει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα περάσει την αξιολόγηση, πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι η εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων δεν προσέφερε πολλά στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και το υψηλό χρέος. Επιπλέον, μια ελάφρυνση του χρέους μετά την αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να είναι μικρότερη από το μεγάλο haircut που απαιτείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v