Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

Γιατί γυρίζει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός με περισσότερους γρίφους απ' ό,τι όταν έφυγε. Η στάση του ΔΝΤ και το μήνυμα Μοσκοβισί. Η υποστηρικτική προσπάθεια από Ντράγκι και Ρέγκλινγκ και πού σκαλώνει η έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός

Με συμπάθεια, κατανόηση αλλά και με την ίδια πάγια γραμμή συνομίλησαν στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι που είχαν μαζί του διμερείς συνομιλίες. Αλλωστε, για τους καλά γνωρίζοντες, στο Νταβός αυτή τη χρονιά το μεγάλο παρασκήνιο και οι κεκλεισμένων των θυρών μικρές «συναντήσεις» αφορούσαν στο Κυπριακό και στην προώθηση επίλυσής του εντός του 2016.

Όπως έχουμε γράψει, η επίλυση του Κυπριακού προχωρεί, παρά την ξαφνική σκλήρυνση της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που ακολουθεί τη γραμμή της Αγκυρας, η οποία δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ΕΕ την έχει απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

Διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να αποσπάσει τίποτα περισσότερο από την ίδια θέση: ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του τρίτου μνημονίου, να διευκολύνει τους θεσμούς ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και μόνο τότε οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι σε θέση να κάνουν εκτενή συζήτηση.

Η κ. Λαγκάρντ, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, είχε μπαράζ συναντήσεων στο Νταβός, με αποκλειστικό στόχο να προωθήσει την υποψηφιότητά της για την ανανέωση της θητείας και στο ραντάρ της δεν υπήρχε καθόλου το ελληνικό ζήτημα.

Η θέση λοιπόν του ΔΝΤ δεν ξεκαθάρισε και παραμένει ως ξέρουμε, καθώς η κ. Λαγκάρντ επικαλέστηκε άγνοια στοιχείων: σκληρό δημοσιονομικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, επιπλέον μέτρα για τυχόν δημοσιονομικά κενά και στο βάθος… χρέος, το οποίο όμως -στο παρόν στάδιο- διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Πολ Τόμσεν και το τεχνικό επιτελείο του ΔΝΤ.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε ότι, όπως και τα ταξίδια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρήθηκαν «άκαιρα», έτσι και οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα στο Νταβός ήταν «πρόωρες» καθώς κανείς δεν έχει στα χέρια του ολοκληρωμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015, τις αναθεωρήσεις που χρειάζεται το σχέδιο Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό αλλά και το σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, που μπορεί να μην «ακούγεται», όμως βρίσκεται ψηλά στη λίστα των δανειστών και ιδιαίτερα της Κομισιόν, γιατί το συνδέει με το πρόβλημα υποδοχής των προσφύγων. Συνεπώς δεν μπορούσε να γίνει εντατική διαπραγμάτευση.

Οι συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ήταν σε πολύ θερμό κλίμα, ούτε αυτές πρόσφεραν το κάτι παραπάνω, καθώς η Ουάσινγκτον μπορεί να παρέμβει και να πιέσει το ΔΝΤ στο σκέλος του χρέους να συγκλίνει περισσότερο με το ευρωπαϊκό σχέδιο, όμως μέχρι να φθάσουμε μέχρι εκεί, συμφωνεί ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν.

Βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε εάν ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει πλήρως τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τόμσεν και την πρόθεση να ζητηθούν και νέα μέτρα, αλλά και τις πιέσεις για μεγάλες περικοπές στο συνταξιοδοτικό και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Μοσκοβισί, που γνωρίζει τα σχέδια Τόμσεν, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις απόψεις του αξιωματούχου για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όχι γιατί θέλουν να υποστηρίξουν την ελληνική πλευρά αλλά γιατί οι παγκόσμιες ανισορροπίες στις αναδυόμενες αγορές αλλά και οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις σπρώχνουν τους κ.κ. Ντράγκι και Ρέγκλινγκ να ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδας μέχρι το Καθολικό Πάσχα, ώστε να μη γυρίσει η ευρωζώνη σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Και οι δύο αξιωματούχοι πιέζουν για βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, όμως είναι διατεθειμένοι -όπως και η Κομισιόν άλλωστε- να μιλήσουν για εναλλακτικά και ισοδύναμα μέτρα εκεί που η ελληνική πλευρά «δυσκολεύεται» και θεωρεί ότι θα πιεστεί στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, όπως μας ανέφερε παράγοντας της Κομισιόν, η αξιολόγηση καθυστερεί γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει οργανωθεί πλήρως, δεν στέλνει ολοκληρωμένες αντιπροτάσεις και στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση ακόμα και εάν το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν το επιδιώκει.

Ο κοινοτικός παράγοντας ανέφερε με νόημα ότι εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν σταλεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τότε οι δανειστές θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

Το προσφυγικό

Στην Κομισιόν, καθότι κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων, υπάρχει πλήρης επίγνωση από πλευράς Μοσκοβισί ότι η επερχόμενη αξιολόγηση συνδέεται και με την αναθεώρηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Γιούνκερ και Τουσκ προειδοποίησαν την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο ότι εάν δεν αλλάξει η στάση κάποιων χωρών της ΕΕ, τότε η συνθήκη Σένγκεν θα καταρρεύσει μέχρι τον Μάρτιο. Αρχικά ο ορίζοντας ήταν μέχρι τον Μάιο, όμως η σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας και ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έφερε τις αποφάσεις πιο μπροστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη σύσκεψη της Τρίτης πολλοί Επίτροποι έριξαν και πάλι το φταίξιμο στη χώρα μας και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναμένει την εντατικοποίηση των πιέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου να κάνει και άλλες υποχωρήσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι όποιες υποχωρήσεις γίνουν σε πολιτικό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας θα «μεταφραστούν» αυτόματα σε πιέσεις σε επίπεδο Eurogroup. Γιατί μπορεί αρκετοί ηγέτες να επιθυμούν να πάρει ανάσες η κυβέρνηση, καθώς -στην παρούσα φάση- δεν θέλουν αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, όμως στο Eurogroup «αφεντικό» εξακολουθεί να είναι ο κ. Σόιμπλε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v