Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Σκιώδης κυβέρνηση... λίγο απ' όλα

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κρίσιμες θέσεις στο κόμμα. Ο συμβολισμός των προσώπων και οι νεοσύστατοι τομείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται το... φλερτ με τα κεντρώα κόμματα της Βουλής. Τετ α τετ σήμερα με Φ. Γεννηματά.

ΝΔ: Σκιώδης κυβέρνηση... λίγο απ όλα

Με τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων συντονιστών και τομεαρχών σχεδόν ολοκληρώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το νέο κομματικό οργανόγραμμα της ΝΔ, αφού θα απομένει μόνο η δημοσιοποίηση των μελών του νέου Πολιτικού Συμβουλίου.

Όπως έπραξε και κατά την επιλογή των αντιπροέδρων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, έτσι και με τις χθεσινές του προτάσεις, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κατέδειξε ότι θέλει πάσει θυσία να αποφύγει τις εσωκομματικές γκρίνιες και να κρατήσει τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα συμπαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση όλων των κορυφαίων στελεχών αλλά και το «μοίρασμα» της τράπουλας σε εκπροσώπους όλων των τάσεων θεωρείτο επιβεβλημένη. Πηγές του κόμματος τονίζουν ότι η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων συμβολίζει «την ενότητα και την αξιοκρατία, ενώ δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους τόσο κοινοβουλευτικά όσο και ηλικιακά».

Παράλληλα, τον δικό της συμβολισμό έχει η σύσταση τεσσάρων νέων τομέων (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απόδημου Ελληνισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής), με τον καθένα από αυτούς να αποτυπώνει το ξεχωριστό ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη.

Πτέρυγες και συμβολισμοί

Στις θέσεις ευθύνης που έχει στελεχώσει μέχρι τώρα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί σχεδόν οι μισοί από τους βουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα 36 (31 χθες, 3 οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 2 οι αντιπρόεδροι), σε σύνολο 75 βουλευτών.

Ως συντονιστές, κράτησε στις θέσεις τους τον Χρήστο Σταϊκούρα (Οικονομία), ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Κώστα Καραμανλή, εξελίχθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και υποστήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο (Κοινωνικές Υποθέσεις), χαμηλών τόνων και με εμπειρία ως πρώην υφυπουργός Εργασίας.

Στη Δημόσια Διοίκηση τοποθέτησε τον Μάκη Βορίδη, εκπρόσωπο της δεξιάς πτέρυγας που προεκλογικά είχε ταχθεί στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, με θητεία στο ΥΠΕΞ και πολύ καλές σχέσεις με ξένους παράγοντες, ενώ τις Μορφωτικές Υποθέσεις αναλαμβάνει ο Θόδωρος Φορτσάκης, προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Επικρατείας των εθνικών εκλογών πριν από ένα χρόνο.

Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον νέο πρόεδρο (όπως και με τους προηγούμενους) και είχε κρατήσει ουδέτερη στάση στις εσωκομματικές εκλογές, τοποθετείται συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου.

Από τα υπόλοιπα ονόματα, ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η επιλογή του Κώστα Καραμανλή, βουλευτή Σερρών, στον τομέα των Υποδομών. Κίνηση που δείχνει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποκλείσει το «καραμανλικό» μπλοκ από τη ΝΔ της επόμενης μέρας, παρά την απόσταση που τον χωρίζει από τον πρώην πρωθυπουργό.

Φιλοευρωπαϊκό μέτωπο

Πέρα από τα εσωκομματικά, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με τους επικεφαλής άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έτσι μετά το χθεσινό τετ α τετ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, σήμερα θα συναντήσει τη Φώφη Γεννηματά και ακολούθως τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ιδίως με τους δύο πρώτους θέλει να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου φιλοευρωπαϊκού μετώπου το οποίο και πάλι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το ραντεβού με τον επικεφαλής του Ποταμιού έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο άνδρες φέρονται να βγήκαν από αυτό με πολλά περισσότερα κοινά σημεία από όσα είχαν πριν από τη συνάντηση. Η κ. Γεννηματά αναμένεται να κρατήσει πιο σκληρή στάση, επιχειρώντας να οριοθετήσει το διακριτό ρόλο του ΠΑΣΟΚ και τις διαφορές του από τη ΝΔ, στο πλαίσιο του τρίτου ισχυρού πόλου που οραματίζεται.

Η νέα παρτίδα στην σκακιέρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής μόλις ξεκίνησε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v