Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες «γκρίνιες» από τους δανειστές για το ασφαλιστικό

«Mουρμούρα» από τους εκπροσώπους των πιστωτών για σειρά θέματων του ασφαλιστικού, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης. Στο τραπέζι μείωση κύριων συντάξεων. Ζητούν στοιχεία για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Με τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι πρώτες «γκρίνιες» από τους δανειστές για το ασφαλιστικό

Το βάπτισμα του πυρός για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που αναμένεται το επόμενο διάστημα έλαβε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Φράγκος καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας περαιτέρω διευκρινήσεις και στοιχεία, όχι μόνο σε θέματα διαδικαστικά αλλά και ουσίας όπως είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς όπως έχει διαφανεί από όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (έως το 2019).

Παράλληλα, κατά την μικτή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον καθώς δεν είναι στην Αθήνα όλα τα μέλη που συνήθως μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια, συζητήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης με τους ξένους να αντιδρούν για τα υψηλά ποσοστά που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και λίγα ένσημα.

Διευκρινήσεις ζήτησαν οι δανειστές και αναφορικά με την Εθνική Σύνταξη, καθώς ήθελαν να είναι ξεκάθαρο το πότε τη δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

Στην πράξη, οι ερωτήσεις των τεχνικών κλιμακίων δείχνουν και τα ζητήματα που θα "παιχτεί" το σκληρό όπως διαφαίνεται παιχνίδι των επόμενων εβδομάδων και δεν είναι άλλα από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και το αν θα κοπούν όπως ζητούν οι πιστωτές ή όχι όπως επιμένει η κυβέρνηση, την Εθνική Σύνταξη και αν θα δίνεται με 15 έτη ασφάλισης ή 20 σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, προκειμένου να υπάρχει στενή διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v