Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τόνους, κοιτά το κέντρο ο Κυριάκος

Ειλημμένη η απόφαση για μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ποια ονόματα παίζουν για τη «σκιώδη κυβέρνηση» που στήνει ο αρχηγός της ΝΔ. Τι περιμένει από τα ραντεβού με Θεοδωράκη και Γεννηματά.

Ανεβάζει τόνους, κοιτά το κέντρο ο Κυριάκος

Μακρινό παρελθόν φαντάζουν οι ήπιοι τόνοι που κυριάρχησαν στις αρχικές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη, καθώς ήδη από το ίδιο βράδυ η... ανακωχή έπαυσε και οι δύο πλευρές άρχισαν την ανταλλαγή πυρών.

Χθες, η ΝΔ κλιμάκωσε την επίθεση κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα (διορισμοί ημετέρων, τηλεοπτικές άδειες, Σκουριές, παιδεία, αγροτικό), τακτική που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενόψει και των κρίσιμων κοινοβουλευτικών μαχών που πλησιάζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις επαφές που έχει με τους γαλάζιους βουλευτές, τους ζητά να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση όπου τη θεωρούν αναγκαία, ωστόσο τους συνιστά να είναι «καλά διαβασμένοι» και να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, στο πλαίσιο της «υπεύθυνης και εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει.

Την προσπάθεια αυτή θα διευκολύνει και ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων, με τον ορισμό -μάλλον σήμερα- των συντονιστών και των τομεαρχών της ΝΔ, οι οποίοι θα σχηματίσουν τη «σκιώδη κυβέρνηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Με την ανακοίνωση των συγκεκριμένων ονομάτων από τη Συγγρού, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το παζλ των προσώπων που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στην προσπάθεια επιστροφής σε τροχιά εξουσίας.

Τα ονόματα

Την ίδια ώρα ξεκινά η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του τριήμερου τακτικού συνεδρίου της παράταξης, το οποίο προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου και το οποίο, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα «σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα».

Όσο για τα ονόματα για τις θέσεις των συντονιστών και των τομεαρχών, ακούγονται έντονα αυτά του Χρήστου Σταϊκούρα (Συντονιστή Οικονομικών), του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Κοινωνικών Υποθέσεων), της Ντόρας Μπακογιάννη (Εξωτερικών και Άμυνας), της Όλγας Κεφαλογιάννη (Παραγωγής και Εμπορίου).

Επίσης του Βασίλη Κικίλια, του Μάκη Βορίδη, του Σίμου Κεδίκογλου, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του Χρήστου Κέλλα, της Φωτεινής Αραμπατζή, του Θόδωρου Φορτσάκη, του Γιάννη Κεφαλογιάννη, της Έλενας Ράπτη και του Χρίστου Δήμα.

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις

Ταυτόχρονα, έντονες συνεχίζονται οι διεργασίες στον χώρο του κέντρου, με τις ζυμώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τη ΝΔ να μην απέχει από αυτές. Στη Συγγρού αναμένουν η αναταραχή που έχει προκύψει κυρίως σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να μετουσιωθεί σε «μεταγραφές» προς την αξιωματική αντιπολίτευση και διεύρυνσή της προς τον καθοριστικό μεσαίο χώρο.

Εκ των πραγμάτων, οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη σήμερα και με τη Φώφη Γεννηματά αύριο αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και μπορεί στο γαλάζιο επιτελείο να επιμένουν σταθερά στον εθιμοτυπικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων επαφών, ωστόσο η ιδέα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου συνεχίζει να απασχολεί πολλούς, που δεν απέκλειαν κάποιου είδους σύμπραξη των κομμάτων του μεσαίου χώρου.

Στις δύο συναντήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τις προθέσεις των συνομιλητών του και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.

Και όλα αυτά, ενώ ο Ιάσων Φωτήλας του Ποταμιού επιμένει να «γλυκοκοιτάζει» προς τη ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ανταλλάσσουν αιχμές και ο Γιώργος Παπανδρέου -προκαλώντας τη δυσφορία του Ευάγγελου Βενιζέλου- ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Το σίριαλ έχει πολλά επεισόδια ακόμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v