Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Όμηρος διαπλεκομένων ο Μητσοτάκης

Σκληρή γλώσσα από το Μέγαρο Μαξίμου για τον Κ. Μητσοτάκη. Τον χαρακτηρίζει «όμηρο των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης». Αναφέρει ότι στόχος του είναι «η ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες». Δεν πέρασε η κυβερνητική πρόταση για το ΕΣΡ.

Μαξίμου: Όμηρος διαπλεκομένων ο Μητσοτάκης

Οι εξελίξεις στη βουλή αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την απόρριψη από την Διάσκεψη των Προέδρων της εισήγησης του Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ, προκάλεσε τη σφοδρή επίθεση του Μαξίμου προς τον Κυριάκο. Μητσοτάκη.

Αργά το βράδυ το πρωθυπουργικό γραφείο εξαπέλυσε ευθεία και ονομαστική επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «όμηρο των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης».

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο στην ανακοίνωσή του «Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία».

Σύμφωνα με το Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης «με το «Καλημέρα», μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα. Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο».

Δεν πέρασε η πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ

Νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.

«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ

Εν τω μεταξύ υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που εμπεριείχε την τροπολογία για διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ που από εφτά που είναι σήμερα γίνονται εννέα.

Αναλυτικά από τους συνολικά 270 βουλευτές που ψήφισαν, 165 είπαν "Ναι", 86 "Όχι" και 19 δήλωσαν "Παρών".

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της τροπολογίας τοποθετήθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αντίθετα την τροπολογία καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Έτσι η τροπολογία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Ανοιγμα Παππά στη ΝΔ για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες

Aπό την πλευρά του ο Ν. Παππάς δήλωσε νωρίτερα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση γύρω από την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την απόδοσή τους. Δυστυχώς η ΝΔ δεν συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια».

Σύμφωνα με τον υπουργό επικρατείας «από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η ΝΔ κωλυσιεργεί στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρόλο που η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ.

Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών.

Καλείται σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής.

Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v