Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες νοικοκυριών και κατασκευαστών

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, εξέδωσε σήμερα μελέτη στην οποία αναλύεται η σχέση ανάμεσα στην οικοδομική δραστηριότητα και τις μεταβλητές που περιέχονται στις έρευνες συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι αντιλήψεις των καταναλωτών για το σχεδιασμό αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας τους επόμενους 12 μήνες, αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσδιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας.

Προσδοκίες νοικοκυριών και κατασκευαστών
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, στην οποία προΐσταται ο Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξέδωσε σήμερα το έβδομο τεύχος του δεύτερου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές.

Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται άρθρο του Οικονομικού Αναλυτή κ. Ευάγγελου Γεωργόπουλου με θέμα: ”Οικοδομική δραστηριότητα και οι προσδοκίες των νοικοκυριών και των κατασκευαστών”.

Στη μελέτη αναλύεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η σχέση ανάμεσα στην οικοδομική δραστηριότητα και τις μεταβλητές που περιέχονται στις έρευνες συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανάλυση γίνεται με τη βοήθεια οικονομετρικής εκτίμησης μιας σειράς υποδειγμάτων. Η πρωτοτυπία της έρευνας αφορά δύο σημεία. α) για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται οι έρευνες συγκυρίας για την ανάλυση της αγοράς ακινήτων β) επιχειρείται για πρώτη φορά η ανάλυση της αγοράς ακινήτων με τη μελέτη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, διερευνάται η επίδραση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην οικοδομική δραστηριότητα μέσω του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ και του μηνιαίου Euribor.

Εκτός από τον Δείκτη Παραγωγής στις Οικοδομές, είναι διαθέσιμος και ο όγκος της νόμιμης ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν σε μια περίοδο. Σημειώνεται ότι η χρήση αυτού του μεγέθους ως απεικόνιση του όγκου οικοδομικής δραστηριότητας είναι εσφαλμένη, δεδομένου ότι δεν αφορά πραγματοποιηθείσα οικοδομική δραστηριότητα.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι αντιλήψεις των καταναλωτών για το σχεδιασμό αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας τους επόμενους 12 μήνες, αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσδιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ένας άλλος σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας είναι οι εκτιμήσεις των κατασκευαστών κατοικίας για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών τους.

Συμπεραίνεται έτσι ότι η μελλοντική πορεία της παραγωγής στις οικοδομές προσδιορίζεται κυρίως από το τρέχον επίπεδο της ζήτησης αλλά και από τις προσδοκίες γι’ αυτήν. Βέβαια, οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή αφού τα δεδομένα αυτά διακρίνονται από υψηλή μεταβλητότητα.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον λειτουργίας που περιγράφεται από το ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ και το μηνιαίο Euribor δεν έχει στατιστικά σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η ανεπαρκής ζήτηση, οι χρηματοδοτικές δυσκολίες και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές έχουν μεμονωμένη επίδραση στο δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας η οποία επισκιάζεται από το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και τις αντιλήψεις των καταναλωτών.

* H μελέτη της Eurobank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v