Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα στο ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Κατεβάζει τον πήχη η Συγγρού για το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ανησυχία, η συναίνεση και το... Σύνταγμα. Προετοιμασία για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη. Το τηλεφώνημα του Βέμπερ στον Μητσοτάκη.

Η ατζέντα στο ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Με χαμηλές προσδοκίες θα μεταβεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, πρόκειται για μια συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα πει τίποτα περισσότερο από αυτά που αναφέρει το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο πολιτικό λόγο του».

Το ραντεβού κλείστηκε το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, όταν ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον συγχαρεί. Από τότε οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ανέβει κατακόρυφα, γεγονός που ουσιαστικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια σύγκλισης για σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, θα εμφανιστεί με αυστηρό ύφος απέναντι στον πρωθυπουργό, εκφράζοντάς του την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, θα του διαμηνύσει ότι συναίνεση α λα καρτ η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει στην κυβέρνηση.

«Δεν μπορούν να μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται, όταν με τις ενέργειές τους διαλύουν τα πάντα, την κοινωνία, την οικονομία, την παιδεία και την ίδια ώρα μάλιστα, συνεχίζουν να διορίζουν ημετέρους», σημειώνει η ίδια πηγή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τον πρωθυπουργό, εφόσον επιζητά τη συναίνεση, να δώσει ο ίδιος το παράδειγμα, συμφωνώντας με τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου η επόμενη Βουλή να καταρτίσει τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Ετοιμάζονται οι αντιπροτάσεις

Επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι να εφαρμόσει την αντιπολιτευτική τακτική του σκληρού ροκ, κάτι που αποτυπώνεται εμφανώς στις ανακοινώσεις του κόμματος αλλά και στις πρώτες δηλώσεις του νέου εκπροσώπου τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Στο επιτελείο της Συγγρού προετοιμάζονται και για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη επί της νέας ηγεσίας που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Εκτός των άλλων, τότε θα είναι έτοιμο και το σύνολο των αντιπροτάσεων της ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επεξεργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς η ομάδα εργασίας του κόμματος.

Συνεχίζοντας τη ρητορική των προκατόχων του, ο κ. Μητσοτάκης, μέσω non paper που κυκλοφόρησε χθες η Συγγρού, ανέφερε ότι η ΝΔ «αμφισβητεί όχι τους στόχους του 3ου προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αλλά τα μέσα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την επίτευξή τους». Και αυτό, στη σκιά της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Φεβρουαρίου (πρώτες επίσημες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες) καθώς και της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πρόκειται για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος πρόσφατα είχε θέσει θέμα παραμονής της Ελλάδας στη Σένγκεν, προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ορισμένους, μάλιστα, ο κ. Βέμπερ φέρεται να πιέζει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ώστε το κόμμα του να στηρίξει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συγκεκριμένα μέτρα του μνημονίου. Κάτι που προφανώς δεν αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού από τη ΝΔ. Απομένει να δούμε τη δια ζώσης στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους εταίρους, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν βέβαιες για τον μεταξύ τους κοινό τόπο συνεννόησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v