Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Το βλέμμα προς το κέντρο και οι «δημιουργικές δυνάμεις». Η επιλογή του «σκληρού ροκ» με την κυβέρνηση. Πώς συμπληρώνεται το οργανόγραμμα της «νέας ΝΔ».

Τα μηνύματα και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Το γεγονός ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ θα άλλαζε πολλά στο κόμμα -και όχι μόνο σε αυτό- αποτελούσε εκ των προτέρων «κοινό μυστικό». Χθες ήρθε η ώρα να το επιβεβαιώσουν πρώτοι απ' όλους οι γαλάζιοι βουλευτές, ακούγοντας τον νέο πρόεδρο της παράταξής τους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Της πρώτης επί εποχής Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα και έστειλε σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός του όσο και προς την κυβέρνηση, αρχίζοντας να χαράζει τη δική του πορεία στον δρόμο προς τη «νέα ΝΔ» που επιθυμεί.

Χωρίς να παρεκκλίνει της προεκλογικής του ρητορικής και διαμηνύοντας ότι «ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε», ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιόρισε από την πρώτη στιγμή τον στόχο του:

Την κατάληψη του ιδεολογικού χώρου του κέντρου από τη ΝΔ και την προσέλκυση των «δημιουργικών και μετριοπαθών δυνάμεων», αλλά και των πολιτών που αναζητούν πολιτική στέγη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο αυτών που παλαιότερα ψήφιζαν ΝΔ αλλά απογοητευμένοι της γύρισαν την πλάτη, όσο και αυτών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους που σήμερα δεν τους εκφράζουν και ψάχνουν τον επόμενο σταθμό τους.

Στο στόχαστρό του, ο αρχηγός της ΝΔ βάζει όλους τους εκφραστές του λαϊκισμού, που όπως λέει με νόημα, «δεν προέρχονται πάντα από τα αριστερά», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα και προς τα στελέχη της δικής του παράταξης.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ουσιαστικά αποτέλεσε η μετωπική επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Κλείνοντας κάθε περιθώριο συναίνεσης, προανήγγειλε το «σκληρό ροκ» που θα ακολουθήσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ, γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι η εποχή του διπολισμού μάλλον επιστρέφει. «Α λα καρτ στήριξη δεν πρόκειται να δώσουμε, δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνουμε», ήταν μερικές ενδεικτικές φράσεις του και έτσι σκοπεύει να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Βούλησή του πάντως είναι, εκτός από τη δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, να ασκεί -όπως λέει- «υπεύθυνη και δημιουργική» αντιπολίτευση, αντιτείνοντας συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις απέναντι σε αυτές της κυβέρνησης.

«Το τιμόνι της χώρας»

Σε εσωκομματικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια της τοποθέτησης σε θέσεις-κλειδιά στελεχών προερχόμενων από όλες τις πτέρυγες της ΝΔ, επιχείρησε να φανεί ενωτικός, θέλοντας να ξεκαθαρίσει στα γαλάζια στελέχη πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει στη λογική των δύο ταχυτήτων, παρά μονάχα στη βάση της αξιοκρατίας και της λογικής. Επιδίωξη του νέου προέδρου είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των βουλευτών και στελεχών, καθώς, όπως εκτιμά, η ΝΔ γρήγορα θα αναλάβει και πάλι «το τιμόνι της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, επιμένει να μιλά για μια μεγάλη και ενωμένη κεντροδεξιά που θα δώσει τη νικηφόρα μάχη των ιδεών. Τον δικό της συμβολισμό, πάντως, έχει η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να μην αναφερθεί ούτε μία φορά στους παρόντες πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, εστιάζοντας πολύ περισσότερο στο «αύριο» παρά στο «χθες».

Εξάλλου, αποφεύγοντας να ωραιοποιήσει καταστάσεις στην ομιλία του, εστίασε στα χρέη του κόμματος, προανήγγειλε «σκληρές αποφάσεις» (επιτείνοντας την ανησυχία στους επί έξι μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του κόμματος) και μια σειρά κινήσεων για να βελτιώσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αποχώρησή του από τη Συγγρού, ο παραιτηθείς Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Κώστας Τσιμάρας παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα χειρόγραφο, όπου αναγραφόταν πως τα συσωρευμένα χρέη φτάνουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι κομματικοί υπάλληλοι είναι 235. Αριθμός που μάλλον θα συρρικνωθεί, με αφορμή το οικονομικό «συμμάζεμα» το οποίο θέλει να κάνει ο νέος αρχηγός.

Οι αντιπρόεδροι

Από τη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη προέκυψε ότι ο πρώην πρόεδρος θα συνεχίσει να προσφέρει στην παράταξη μέσω του κοινοβουλίου και όχι του κόμματος, την ίδια ώρα που ένας άλλος συνυποψήφιος του κ. Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ετοιμάζεται να αναλάβει (αν δεν ανατραπεί η μέχρι τώρα απόφαση του προέδρου) αντιπρόεδρος της ΝΔ, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη. Οι σχετικές ανακοινώσεις ίσως γίνουν τη Δευτέρα, ενώ την άλλη εβδομάδα θα γίνουν γνωστοί και οι γαλάζιοι τομεάρχες που θα αποτελέσουν τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας αποκρυπτογραφήσει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, ετοιμάζουν την αντίστοιχη της ΝΔ, την οποία θα δημοσιοποιήσουν πριν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την προετοιμασία του τακτικού συνεδρίου του κόμματος, το οποίο η ηγετική ομάδα της Συγγρού θέλει να πραγματοποιηθεί εντός 2-2,5 μηνών. Εκεί, εκτός από την εκλογή των νέων οργάνων, θα επαναπροσδιορισθεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος και θα τροποποιηθεί το καταστατικό, προσαρμοσμένο στα «δεδομένα της σημερινής εποχής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v