Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Τα έσοδα και η απάντηση στον γρίφο της υπέρβασης

Μπέρδεμα προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το 2015. Πώς η υστέρηση εφοριών και τελωνείων υπερκαλύφθηκε από φόρους, εισροές από την Ευρώπη και έσοδα του ΠΔΕ. Ποια είναι η πραγματική εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση.

Προϋπολογισμός: Τα έσοδα και η απάντηση στον γρίφο της υπέρβασης

Θα μας τρελάνουν; Μόλις προχθές, οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέφεραν υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 1,9 δισ. ευρώ και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου πανηγύριζαν για τον αέρα που δίνει στην κυβέρνηση, ενόψει διαπραγμάτευσης, η υπέρβαση του στόχου.

Σήμερα, η διαρροή στοιχείων από την Καραγιώργη Σερβίας έδειχνε κάτι εντελώς διαφορετικό, για να μην πούμε μια εικόνα εφιαλτική για τα δημόσια φορολογικά έσοδα. Με βάση αυτά τα στοιχεία της Καραγιώργη Σερβίας, τα καθαρά έσοδα από τις εφορίες και τα τελωνεία εμφανίζουν υστέρηση 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Τραγωδία δηλαδή. Ποια διαπραγματευτικά αβαντάζ, πάμε για μέτρα.

Μετά από αρκετό ρεπορτάζ, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Εισροές κοινοτικών κονδυλίων, ίδια έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ψαλιδισμένες επιστροφές φόρων αλλά και τα φορολογικά έσοδα αποτελούν τις τέσσερις πηγές «ευτυχίας» του οικονομικού επιτελείου για την κατά 1,9 δισ. ευρώ υπέρβαση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο, σε ταμειακή βάση, αν αφαιρέσει κανείς τα έσοδα από κέρδη ομολόγων κεντρικών τραπεζών τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα.

Τα στοιχεία τα οποία έχει κεντρικά στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου εμφανίζουν υπέρβαση της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ, η οποία αναλύεται ως εξής:

700 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα προϋπολογισθέντα ήταν έως το τέλος Δεκεμβρίου τα φορολογικά έσοδα σε ταμειακή βάση.

400 εκατ. ευρώ περισσότερα ήταν τα μη φορολογικά έσοδα (κυρίως εισροές από Ε.Ε.).

450 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο ήταν οι επιστροφές φόρων (το στοιχείο αυτό είναι το πιο επισφαλές, δεδομένου ότι μπορεί να έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφών οι οποίες να μην έχουν περάσει ακόμα στο σύστημα ως πληρωμές).

400 εκατ. ευρώ παραπάνω ήταν τα ίδια έσοδα του ΠΔΕ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις διαρροές από την Καραγιώργη Σερβίας, αναφορικά με την πορεία των εσόδων των εφοριών και των τελωνείων, τα οποία δείχνουν καθαρά έσοδα από τις εφορίες και τα τελωνεία 46,414 δισ. ευρώ ή 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο των 48,619 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στις συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η στρεβλή αυτή εικόνα οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο γεγονός ότι στα στοιχεία της Καραγιώργη Σερβίας αποτυπώνονται μόνο οι εισπράξεις τελωνείων και εφοριών και η σύγκριση γίνεται -λανθασμένα όπως υποστηρίζουν- με τον στόχο των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού (σελίδα 64 της εισηγητικής έκθεσης, στόχος 48,618 δισ. ευρώ).

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, με βάση τον προϋπολογισμό, το σύνολο των φορολογικών εσόδων για το 2015 θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 42.762 δισ. ευρώ και οι πραγματοποιήσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου σε ταμειακή βάση δείχνουν εισπράξεις 43.479 δισ. ευρώ. Έτσι προκύπτει και η υπέρβαση των 700 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διπλή αυτή ανάγνωση των στοιχείων ανάμεσα στην Καραγιώργη Σερβίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημιουργεί σύγχυση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v