Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν ζητά ο Σόιμπλε

Για καλή και ουσιαστική συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο μιλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο η πορεία του προγράμματος. Να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν, ζητά το Βερολίνο. Δεν συμμετείχε στο ραντεβού ο Πολ Τόμσεν, λένε Αθήνα και Βερολίνο.

Να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν ζητά ο Σόιμπλε

Η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Η συνάντηση διήρκησε περί τα 70 λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Το γεγονός ότι δεν μετείχε στη συνάντηση επιβεβαιώνεται και από πηγές της Αθήνας.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν - Δεν αλλάξαμε γνώμη για ΔΝΤ-χρέος

Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Βερολίνο: Δεν συμμετείχε ο Τόμσεν στη συνάντηση

Δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Τόμσεν έφθασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο υπουργών και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν, απάντησε αρνητικά.

Η κυρία Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε, δε, όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v