Πηγές ΕΕ: «Φιλόδοξη» η πρόταση της Αθήνας για το ασφαλιστικό

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξη» την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και βήμα προς τα εμπρός την κίνηση για ενοποίηση των Ταμείων. Από βδομάδα ξεκινά η αξιολόγηση με συμμετοχή ΔΝΤ.

Πηγές ΕΕ: «Φιλόδοξη» η πρόταση της Αθήνας για το ασφαλιστικό

Ως σημαντικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, σε άτυπη ενημέρωση πριν το Eurogroup, χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξη την πρόταση και βήμα προς τα εμπρός την ενοποίηση των Ταμείων. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εκταμιεύσεις στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υφίστανται πιεστικές ανάγκες πληρωμών, κάτι που επιτρέπει να προχωρήσει με καλή προετοιμασία η διαδικασία.

Όπως είπε, στο αυριανό Eurogroup δεν θα παραβρεθεί η Κρ. Λαγκάρντ αλλά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα μετέχει κανονικά στην αξιολόγηση.

Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν υπάρξουν αποφάσεις, ούτε στο αυριανό Eurogroup, ούτε και στην συνεδρίαση του Φεβρουαρίου (έχει προγραμματιστεί για τις 11 του μήνα)

Τα βασικά θέματα, πέραν του ασφαλιστικού, αφορούν στη δημόσια διοίκηση, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την οριστικοποίηση των στόχων για το 2016 και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Reuters είχε μεταδώσει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν πρόβλημα «επί της αρχής» στην ελληνική πρόταση. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων. Όμως βγαίνουν τα νούμερα; Πρέπει να έχουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, όμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε υποστηρίξει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το σχέδιο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, ώστε να το συζητήσει, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα χαρακτήρισε εικασίες τα όσα ακούγονται για τη γνώμη των θεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v