Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νευρική κρίση» σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι από την εκλογή Μητσοτάκη

Μπαράζ θετικών αναφορών στελεχών τους για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Πώς το αντιμετωπίζουν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Ξορκίζει ο Λεβέντης, επικροτεί ο Σκυλακάκης.

«Νευρική κρίση» σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι από την εκλογή Μητσοτάκη

Σε κινούμενη άμμο τείνει να μετατραπεί η κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου και ιδίως ο λεγόμενος «μεσαίος χώρος» μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Το μεταρρυθμιστικό προφίλ και η φιλελεύθερη ιδεολογία του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως φαίνεται, δεν αφήνει αδιάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ήδη, μάλιστα, κάποια από αυτά έχουν αρχίσει να τοποθετούνται θετικά για τον κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις ηγεσίες τους, οι οποίες επιχειρούν να υψώσουν διακριτά τείχη από τη ΝΔ.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, για παράδειγμα, η βραδινή τοποθέτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στην ΕΡΤ, ότι «η Δεξιά παραμένει Δεξιά, όποιος κι αν είναι ο επικεφαλής της» και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκφραστής της «ρετρό νεοφιλελεύθερης Δεξιάς».

Αφορμή ήταν οι «φωτιές» που άναψε στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στενός πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, που δήλωσε ότι δεν αποκλείει κάποιοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο της ΝΔ καλό πολιτικό του κεντρώου χώρου, με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί και προέβλεψε ότι σύντομα η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα.

Παρά τις μετέπειτα προσπάθειες της Χαριλάου Τρικούπη να αποδώσει τον θόρυβο σε... παρερμηνείες των λεγομένων του κ. Γρηγοράκου, η τρικυμία είχε ξεσπάσει.

Τη συντήρησε μάλιστα λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά μίλησε για έλλειψη στίγματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σήμανε ακόμα πιο ηχηρά τον συναγερμό.

Ήδη κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών από την κ. Γεννηματά, με πρώτη απ' όλες την επίσπευση πραγματοποίησης της προγραμματικής συνδιάσκεψης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η σκληρή διμέτωπη επίθεση τόσο προς τη συγκυβέρνηση όσο και προς τη ΝΔ.

«Πολιτικό ενδιαφέρον»

Τυχόν διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές και του δικού του κόμματος φοβάται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και πετάει το... γάντι στον νέο πρόεδρο της ΝΔ: «Είναι μία ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά, να κινηθεί στον μεταρρυθμιστικό χώρο και να κάνει αυτό που δεν έκανε τα χρόνια που κυβερνούσε», λένε στη Σεβαστουπόλεως, όμως ήδη, ένα ένα τα στελέχη του εκφράζονται θετικά για τον κ. Μητσοτάκη:

«Η εκλογή του δεν είναι αδιάφορη, έχει πολιτικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο Σπύρος Λυκούδης, με καλά λόγια μιλούν επίσης η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ και ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θετικό ότι ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει σκληρές αλήθειες, αντίθετα με όσους λένε ότι δεν κερδίζεις εκλογές χωρίς ψέματα/λαϊκισμό».

Από το πολιτικό αυτό φλερτ δεν θα μπορούσε να λείψει και η Ένωση Κεντρώων και μέλη της φέρονται να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη ΝΔ, μολονότι ο Βασίλης Λεβέντης προσπαθεί να διαχωρίσει το κόμμα του από τα άλλα του μεσαίου χώρου: «Από την εκλογή Μητσοτάκη κινδυνεύουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που ψηφίζανε μνημόνια», τόνισε χθες.

Αντίθετα, θετικός στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει τον κόσμο του «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Βλέπουμε θετικά την εκλογή αυτή και την προοπτική να σχηματιστεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε σε παρέμβασή του.

«Θα γίνει ελκυστική»

Όσον αφορά στον ίδιο τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, εξαρχής είχε δεσμευθεί πως θα φέρει στο κόμμα καινούργιους ψηφοφόρους που μέχρι τώρα έχουν εμπιστευτεί άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσαν χθες δύο από τους πιο στενούς συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο πρώτος σημείωσε ότι «η ΝΔ του Μητσοτάκη θα γίνει ελκυστική σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ» και ο δεύτερος πως «πρέπει να ανοιχτούμε στο κέντρο, απ' όπου αντλούν δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». Αν θα το καταφέρουν; Θα φανεί άμεσα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v