Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Κυριάκου

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση για την ανάδειξη του νέου αρχηγού με την πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη να βλέπει επικράτηση. Ικανοποιητική η συμμετοχή. Μηνύματα ενότητας από τους δυο υποψηφίους. Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Κυριάκου

Οι κάλπες έκλεισαν και η ώρα της αλήθειας έρχεται στη Νέα Δημοκρατία. Από τη Λεωφόρο Συγγρού είχε δοθεί οδηγία για παράταση μιας ώρας, όπου υπάρχουν ουρές, η οποία παρήλθε.

Αμφότερα τα δυο επιτελεία εμφανίζονται αισιόδοξα για την επικράτηση, ενώ ερωτηματικό είναι το πότε θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα. Λίγο μετά τις 20:30, όμως, η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσε για «καθαρή νίκη».

Αισιοδοξία ωστόσο υπάρχει και στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στο 25% της περιφέρειας προηγείται η πλευρά Μεϊμαράκη με περίπου 53% ποσοστό που βαίνει μειούμενο. Από την ίδια πηγή δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια πρώτα αποτελέσματα:

Άρτα: Μείμαράκης 60 – Μητσοτάκης 42
Αριστοτέλης Χαλκιδικής: Μεϊμαράκης 82 – Μητσοτάκης 37
Τρίκαλα – Κόζιακας 103 – 78
Αγία Άννα Εύβοιας 55-40
Α΄Πειραιά 132-91
Αργιθέα Καρδίτσας 51-36
Νυδρί Λευκάδα 89-96
Μεγανήσι Λεκάδας 50-6
Λαζαράτα Λευκάδας 25-18
Σύρος 156-111
Μύκονος 124 – 63
Σαντορίνη 78-18
Καστοριά 56-64
Σούλι 36-13
Γεώργιος Καραϊσκάκης Άρτας 38-52
Καλάβρυτα 78-41
Ίλιδα Ηλείας 71-36
Φαρκαδόνα Τρικάλων 107-132
Άγραφα 25-25
Αννόβερο 48-46
Τζουμέρκα Άρτας 104 - 50

Η σημερινές εκλογές εν πολλοίς ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, με εξαίρεση την διακοπή της διαδικασίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, και ξεκινά η καταμέτρηση. 

Η συμμετοχή παρά τις «δυσκολίες» της ημέρας (κακός καιρός, κλειστά καταστήματα) κρίνεται ικανοποιητική. Από τη Λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζεται ότι 285.000 χιλιάδες είχαν ψηφίσει έως το απόγευμα και οι εκτιμήσεις μιλούσαν για τελική συμμετοχή πάνω από 300.000 με κάποιους περισσότερο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα φτάσει τις 350.000.

Για παράδειγμα, στο εκλογικό κέντρο που στεγάζεται στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, που είναι και το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, με 12 κάλπες, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο κυμάνθηκε στο 80% σε σχέση με τον πρώτο γύρο, καθώς σήμερα ψήφισαν 4.650 ενώ την πρώτη Κυριακή ήταν 5.800. Μεταξύ 70% και 80% κυμαίνεται η συμμετοχή και στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 404.000 και απαγορεύονταν να ψηφίσει κάποιος που δεν συμμετείχε στον πρώτο γύρο.

Στα μηνύματά τους οι δυο υποψήφιοι εμφανίστηκαν ενωτικοί, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος. Τα αίματα ωστόσο άναψαν το απόγευμα με αφορμή διαρροές από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήθελαν τον πρώην υπουργό να προηγείται. Κύκλοι του ανέφεραν τα εξής: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ωστόσο οι παραπάνω διαρροές προκάλεσαν αντίδραση από την επίσημη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης διέψευσε με δήλωσή του διαρροές που έχουν σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Όπως γνωρίζετε η ΚΕΦΕ από χθες είναι σε διαρκή συνεδρίαση. Όσα γράφονται και λέγονται για προβλέψεις δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ανυπόστατα», ανέφερε. Σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές είπε επίσης ότι "παρά τις δύσκολες συνθήκες η προσέλευση είναι άκρως ικανοποιητική", ενώ για το αποτέλεσμα είπε ότι θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα η ΝΔ δεν θα είναι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη

Περίπου δέκα λεπτά μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής μετέβη στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους τόσο πριν όσο και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά έκανε λόγο για μια νέα ημέρα η οποία ξημερώνει αύριο για τη ΝΔ και την Ελλάδα.

«Τη Δευτέρα η ΝΔ δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη. Και η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση». 

 

Μεϊμαράκης: Νικητής η δημοκρατία μέσα στη ΝΔ

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία, σημείωσε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ο οποίος επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του ΕΒΕΑ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εκλογών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο περίπου στις 12 και 20 το μεσημέρι της Κυριακής. Αφού συνομίλησε με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ενημερώθηκε για την πορεία της διαδικασίας.

Στη δήλωσή του έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για ημέρα μεγάλης γιορτής στη ΝΔ και σε αυτή συμμετέχουν όπως είπε όλοι εκείνοι που θέλουν το κόμμα να γυρίσει σελίδα. 

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία. Νικητής είναι η δημοκρατία μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και νικητές είμαστε όλοι. Κι έτσι θα βαδίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πλακιωτάκης: Και οι δύο υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν τον Τσίπρα

Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.

Στις δηλώσεις ακολούθως επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον. Στο ερώτημα ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν καταγωγή από την Κρήτη ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Είναι μία κρητική υπόθεση. Και οι δύο είναι και άξιοι και ικανοί και πιστεύω ότι μπορούν να αναδιοργανώσουν πολιτικά και ιδεολογικά και οργανωτικά τη ΝΔ και φυσικά να κερδίσουν τον κ. Τσίπρα».



Στα γραφεία της Ε' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, ο προκάτοχος του Βάκης Φραντζής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κι άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος που αντάλλαξαν χειραψίες και ευχές για το νέο χρόνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σαμαράς: Από αύριο η ΝΔ πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά ο πρώην πρωθυπουργός προκειμένου να ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνομιλία με αρκετά από τα μέλη του κόμματος τα οποία βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, ενώ στη σύντομη δήλωσή του ανέφερε: «Η παράταξη μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει αν πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα».



VIDEO-ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ από realmedialive

Τζιτζικώστας: Θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι

Το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ, άσκησε πριν από λίγο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από υποστηρικτές του, χαιρέτισε έναν προς έναν τους εθελοντές που έχουν αναλάβει τη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, ενώ περίμενε υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να ψηφίσει.

Αμέσως μετά ανέφερε: «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι σκληρά, προκειμένου να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, που θα συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα η Νέα Δημοκρατία, μια ρεαλιστική, αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε ξανά την ελπίδα στην Ελλάδα και στους Έλληνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v