Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρω-tour της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

Αλλος (Α. Τσίπρας) για Νταβός κίνησε κι άλλος (Πρ. Παυλόπουλος) Φραγκφούρτη πάει. Από χώρα σε χώρα ο Τσακαλώτος, σε Βερολίνο-Παρίσι ο Κατρούγκαλος. Αισιόδοξοι στο Μαξίμου ότι το ασφαλιστικό θα ψηφισθεί με περισσότερους από τους 153.

Το ευρω-tour της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

Συμμάχους στη μεγάλη μάχη για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους αναζητεί «καθαρά» πλέον η κυβέρνηση.

Το μεγάλο ατού που επιδεικνύουν τα στελέχη της στους Ευρωπαίους συνομιλητές είναι η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου «μέχρι κεραίας» - και με ταχύτητα που έχει ήδη αφήσει «έκπληκτους» τους θεσμούς, κατά δήλωση Ντάισελμπλουμ στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης της τραπεζών.

Δεδομένου ότι ο επικεφαλής του Eurogroup βγήκε "σαν λαγός του Σόιμπλε" να προκαταλάβει την χρονική καθυστέρηση της αξιολόγησης, με την περίφημη δήλωσή του ότι "θα πάρει μήνες κι όχι εβδομάδες", το Μαξίμου ετοιμάζεται ...να "εκπλήξει" και πάλι τους θεσμούς για να αποτρέψει αυτό το σχέδιο.

Με το ασφαλιστικό ανά χείρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά αυτές τις ημέρες τους ομολόγους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τους παρουσιάζει την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση τηρεί τα υπεσχημένα του Ιουλίου ("με το ασφαλιστικό ολοκληρώνεται το 70% των υποχρεώσεων που αναλάβαμε", κατά τις πληροφορίες) ζητώντας "τήρηση των υπεσχημένων" από την πλευρά των Βρυξελλών.

To ... "ευρωtour του Ευκλείδη» ξεκίνησε την Παρασκευή από την Ιταλία, συνεχίσθηκε χθες στην Πορτογαλία για να πάρουν σειρά σήμερα η Γαλλία και αύριο η Φινλανδία. Την Τρίτη θα έχει το τετ α τετ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη με το «βαρύ πυροβολικό», τον Β. Σόιμπλε.

Βερολίνο-Παρίσι ο Κατρουγκαλος

Με τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μία δική του, παράλληλη, προσπάθεια να εξηγήσει την επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα και να εξασφαλίσει συμμάχους στην διαπραγμάτευση.

Το δικό του «όπλο» είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», δηλαδή η αρχή της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης των γενεών, οι οποίες «κινδυνεύουν στην Ευρώπη της λιτότητας».

"Στην γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε όμως κι εμείς 'κόκκινες γραμμές' που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος", δήλωσε ο ίδιος (στο ΑΠΕ) χθες από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο ερώτημα που φέρεται (κατά το Reuters) να θέτουν οι θεσμοί "εάν τα νούμερα βγαίνουν», αποδεχόμενοι, παράλληλα, την αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, έδωσε μία πρώτη απάντηση χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

«Οι προτάσεις έχουν κοστολογηθεί και ανταποκρίνονται στο 1,8 δισ. ευρώ ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Δηλαδή, αυτό το 1,8 να τροφοδοτηθεί από πηγές και όχι να αφαιρεθεί από τις συντάξεις».

Σε Φραγκφούρτη και Νταβός

Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, στη μάχη της διαπραγμάτευσης – ατύπως, βεβαίως – μπαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην πιο ηχηρή απόδειξη της στήριξης που παρέχει στην κυβερνητική προσπάθεια.

Κι αυτό προκύπτει όχι μόνο από την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, στις 18 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και με την συνάντηση που θα έχει την επομένη στην Φραγκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι...

Αυτός ο κύκλος της παράλληλης διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση (πέραν της κανονικής με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ασφαλιστικό) θα «κλείσει» ... πλην απροόπτου ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός στο τέλος του μήνα.

Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εντάχθηκε σε πάνελ συζήτησης για τη λιτότητα στην Ευρώπη με συμμετέχοντα ... τον κ. Σόιμπλε, δείχνει τη σημασία που θα έχει το τριήμερο 21-23 Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο.

Θα στηρίξουν οι... «Μένουμε Ευρώπη»;

Εντός συνόρων; Το Μαξίμου θα δώσει «τη μάχη της Βουλής» με όπλο (και) τη σύσταση «κύκλων των Βρυξελλών» προς την εγχώρια ευρωπαϊκή αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο.

«Προσοχή, όχι το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος αλλά το νομοσχέδιο που θα είναι το αποτέλεσμα της διπαραγμάτευσης με τους θεσμούς», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, χωρίς να αποκλείει την ταύτισή τους τουλάχιστον στα βασικά σημεία.

Η ΝΔ θα ξετυλίξει από αύριο τη δική της θέση (αφού σήμερα εκλέγει... επιτέλους πρόεδρο μετά από εκκρεμότητα 3,5 μηνών), ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμφανίζονται να εμμένουν στο «όχι» τους.

Ουδείς αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να υπερψηφισθεί το ασφαλιστικό από βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων και «μεμονωμένους» της λοιπής «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης». Σχετική πρόβλεψη, για πλειοψηφία πέραν των 153 κυβερνητικών βουλευτών, κάνει σήμερα (στη Real news) και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αλλά για τα πρόσωπα με τα οποία γίνονται οι ζυμώσεις, άπαντες τηρούν – ευλόγως – σιγήν ιχθύος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v