Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Που θα κριθεί η σημερινή μονομαχία

(upd) Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή στις εκλογές. Για προβάδισμα κάνουν λόγο κύκλοι του Κυρ. Μητσοτάκη, διαψεύδει οποιαδήποτε πρόβλεψη ο Γ. Τραγάκης. Ο ρόλος που έπαιξαν ο Κ. Καραμανλής και ο Αντ. Σαμαράς. Η στάση Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

ΝΔ: Που θα κριθεί η σημερινή μονομαχία

Η ώρα του νέου αρχηγού στη ΝΔ έφτασε και οι φίλοι του κόμματος από τις 7 το πρωί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη για τον επόμενο ισχυρό άνδρα της γαλάζιας παράταξης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι συμμετείχαν και στον πρώτο γύρο –404.078 νεοδημοκράτες- που εκτός του προσώπου που θα επιλέξουν να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, αποφασίζουν παράλληλα την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ της επόμενης μέρας, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική που επιθυμούν να ακολουθηθεί απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η προσέλευση το πρωϊ ήταν μικρότερη από αυτή του πρώτου γύρου αλλά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού εκτιμούσαν ότι όσο περνά η ώρα η προσέλευση θα αυξάνει. Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μέχρι τις 12.30 είχαν λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ περίπου 80.000 ψηφοφόροι. Αντίστοιχα, την ίδια ώρα στον α' γύρο, είχαν ψηφίσει περίπου 105.000 ψηφοφόροι, δηλαδή παρατηρείται αποχή της τάξεως του 20-23% η οποία, όπως σημειώνουν, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη.

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις 14.00 είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 ψηφοφόροι και εκτιμούν ότι τελικά η συμμετοχή θα φτάσει περίπου τους 350.000 ψηφοφόρους.
Δηλαδή, εξηγούν, ότι θα ψηφίσει τελικά περίπου το 80-85% σε σχέση με τον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Επιπλέον κύκλοι του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ αναφέρουν τα εξής: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ωστόσο οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν αντίδραση από την επίσημη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης διέψευσε με δήλωσή του διαρροές που έχουν σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.
"Όπως γνωρίζετε η ΚΕΦΕ από χθες είναι σε διαρκή συνεδρίαση. Όσα γράφονται και λέγονται για προβλέψεις δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ανυπόστατα", ανέφερε.

Σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές είπε επίσης ότι "παρά τις δύσκολες συνθήκες η προσέλευση είναι άκρως ικανοποιητική", ενώ για το αποτέλεσμα είπε ότι θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Διασταύρωσαν τα ξίφη

Οι δύο μονομάχοι τους τέσσερις σχεδόν προηγούμενους μήνες διασταύρωσαν πολλές φορές τα ξίφη τους, ανέπτυξαν το όραμά τους για την παράταξη που επιθυμούν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός τους.

Το δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής που εξ αρχής στήριξε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κράτησε επισήμως ουδέτερη στάση, ωστόσο στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν βρέθηκαν δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη αρχικά και τώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και στα δύο επιτελεία υπάρχει αισιοδοξία για το σημερινό αποτέλεσμα, διαβάζοντας προφανώς διαφορετικά τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και τις μετρήσεις, δημοσιοποιημένες και κρυφές. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι η τελική διαφορά υπέρ αυτού θα φτάσει το διψήφιο νούμερο, ενώ τελείως διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι στενοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα του πρώτου γύρου έχουν ανατραπεί.

Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Καθοριστικός παράγοντας για το σημερινό αποτέλεσμα είναι ο αριθμός αυτών που τελικά θα ψηφίσουν. Μειωμένη συμμετοχή θεωρείται πιθανόν ότι θα ευνοήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με παρακαταθήκη τις 11 και πλέον μονάδες διαφορά του πρώτου γύρου, ενώ όσο πιο πολλοί πάνε τελικά στις κάλπες, τόσο πιο πολλά χαμόγελα θα φέρουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αισιοδοξεί με μεγαλύτερες πιθανότητες για την νίκη.

Περιφέρειες – κλειδιά για το αποτέλεσμα είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, όπου ψήφισαν στον πρώτο γύρο σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα. Οπότε, προς όποιον από τους δύο υποψηφίους γείρει η ζυγαριά στις δύο αυτές περιοχές, αυτομάτως θα τον καταστήσει μεγάλο φαβορί για την νίκη.

Οι ψηφοφόροι Τζιτζικώστα

Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας κομβικός θα είναι ο ρόλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος, παίζοντας... εντός έδρας, είχε επικρατήσει στις 20 Δεκεμβρίου (21% το πανελλήνιο ποσοστό του). Οπότε μεγάλη σημασία έχει το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του, πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται «καραμανλικοί» και συγκλίνουν προς την πλευρά Μεϊμαράκη, άλλοι όμως επιμένουν στην ανάγκη ανανέωσης και σε πρόσωπα, στρεφόμενοι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ο ίδιος άλλωστε ο περιφερειάρχης μπορεί να μην πήρε θέση επισήμως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όμως με τη δήλωσή του, εκτιμήθηκε πως «έκλεισε το μάτι» στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Κάτι, που έκανε ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή ο τέταρτος υποψήφιος του πρώτου γύρου, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ψηφίσει σήμερα τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ερώτημα βέβαια είναι σε τι βαθμό θα εισακουστεί από τους ψηφοφόρους, που αποτελούν σχεδόν το 11% του εκλογικού σώματος.

Σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής των δύο, το βράδυ προφανώς θα μάθουμε πόσο έπεισαν τους ψηφοφόρους για μια σειρά ζητημάτων, όπως: η ικανότητά τους να αποτρέψουν την διάσπαση της παράταξης, να την αναγεννήσουν και να δημιουργήσουν μια μεγάλη κεντροδεξιά δύναμη, η δυνατότητα και η θέλησή τους να αξιοποιήσουν τους καταλληλότερους και αξιότερους στην ΝΔ της επόμενης μέρας και να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα των οικονομικών του κόμματος.

Χωρίς αντίτιμο

Οι δύο υποψήφιοι θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα από τα στρατηγεία τους, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Δάφνη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χαλκοκονδύλη, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα ψηφίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι και ακολούθως θα επιστρέψει στην Αθήνα και τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας, ούτε θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής) ή το διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει) ή το δίπλωμα οδήγησής τους.

Οι δηλώσεις

Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα η ΝΔ δεν θα είναι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη

Περίπου δέκα λεπτά μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής μετέβη στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους τόσο πριν όσο και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά έκανε λόγο για μια νέα ημέρα η οποία ξημερώνει αύριο για τη ΝΔ και την Ελλάδα.

«Τη Δευτέρα η ΝΔ δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη. Και η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση».


VIDEO-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ από realmedialive

 

Μεϊμαράκης: Νικητής η δημοκρατία μέσα στη ΝΔ

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία, σημείωσε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ο οποίος επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του ΕΒΕΑ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εκλογών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο περίπου στις 12 και 20 το μεσημέρι της Κυριακής. Αφού συνομίλησε με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ενημερώθηκε για την πορεία της διαδικασίας.

Στη δήλωσή του έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για ημέρα μεγάλης γιορτής στη ΝΔ και σε αυτή συμμετέχουν όπως είπε όλοι εκείνοι που θέλουν το κόμμα να γυρίσει σελίδα.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή τη διαδικασία. Νικητής είναι η δημοκρατία μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και νικητές είμαστε όλοι. Κι έτσι θα βαδίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.


VIDEO-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ από realmedialive

 

 

Πλακιωτάκης: Και οι δύο υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν τον Τσίπρα

Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.

Στις δηλώσεις ακολούθως επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον. Στο ερώτημα ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν καταγωγή από την Κρήτη ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Είναι μία κρητική υπόθεση. Και οι δύο είναι και άξιοι και ικανοί και πιστεύω ότι μπορούν να αναδιοργανώσουν πολιτικά και ιδεολογικά και οργανωτικά τη ΝΔ και φυσικά να κερδίσουν τον κ. Τσίπρα».


VIDEO-ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ από realmedialive

Στα γραφεία της Ε' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, ο προκάτοχος του Βάκης Φραντζής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κι άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος που αντάλλαξαν χειραψίες και ευχές για το νέο χρόνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σαμαράς: Από αύριο η ΝΔ πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι προσήλθε στο εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά ο πρώην πρωθυπουργός προκειμένου να ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνομιλία με αρκετά από τα μέλη του κόμματος τα οποία βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, ενώ στη σύντομη δήλωσή του ανέφερε: «Η παράταξη μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει αν πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα».



VIDEO-ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ από realmedialive

Τζιτζικώστας: Θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι

 
Το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ, άσκησε πριν από λίγο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από υποστηρικτές του, χαιρέτισε έναν προς έναν τους εθελοντές που έχουν αναλάβει τη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, ενώ περίμενε υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να ψηφίσει.

Αμέσως μετά ανέφερε: «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι σκληρά, προκειμένου να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, που θα συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα η Νέα Δημοκρατία, μια ρεαλιστική, αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε ξανά την ελπίδα στην Ελλάδα και στους Έλληνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v