Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Εκατέρωθεν πυρά από τους δύο υποψηφίους

Πώς ξετυλίγουν τη στρατηγική των τελευταίων 24ωρων. Οι γενικοί διευθυντές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο Τζιτζικώστας και ο Γεωργιάδης. Πώς προσδιορίζει τον ρόλο του ο Αντώνης Σαμαράς με δημόσια παρέμβασή του.

ΝΔ: Εκατέρωθεν πυρά από τους δύο υποψηφίους

Τις τελευταίες κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα κάνουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, δύο 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές. Η στρατηγική τους ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: στη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της παράταξης που ψήφισαν στον πρώτο γύρο και έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν και μεθαύριο στις κάλπες. Και οι δύο θέτουν ως στοίχημά τους τη δυνατότητα να διευρύνουν το κόμμα και να το καταστήσουν έτοιμο να κυβερνήσει, εφόσον -όπως προβλέπουν- η σημερινή συγκυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ, ενώ, ως αναμενόταν, οι τόνοι ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Σαφή υπονοούμενα

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μια σειρά συνεντεύξεών του, εκτόξευσε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ενώ λέει ότι θέλει να τα αλλάξει όλα, έχει πάρει τις υπογραφές όλων των γενικών διευθυντών του κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος» τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έκανε, εμπλέκοντας στο παιχνίδι και τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Ο υπαρχηγός του, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει ότι ο ίδιος έκανε τις απολύσεις και όχι η τρόικα». Με σαφή υπονοούμενα, εξάλλου, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους, «και για το παιδί του πρώην πρωθυπουργού και για το παιδί του αγρότη». Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε το όραμά του για ένα κόμμα που θα αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες και θα έχει οργανώσεις παντού, που θα βασίζεται σε αρχές και διαδικασίες και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Νέο άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψεύτικο» τον διαχωρισμό που κάνει επανειλημμένα ο συνυποψήφιός του μεταξύ ελίτ και λαϊκών, που «υποκρύπτει στοιχεία λαϊκισμού», ενώ αναφέρθηκε και στο επίθετό του για το οποίο επίσης κατηγορείται συχνά: «Το όνομά μου είναι Μητσοτάκης και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό. Μετά από έντεκα χρόνια πολιτικής παρουσίας έχω δώσει το δικό μου ξεχωριστό πολιτικό στίγμα», τόνισε. Για το έργο του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε «πολύ περήφανος διότι κάναμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε νέο άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, που εν πολλοίς θα καθορίσουν το μεθαυριανό αποτέλεσμα: «Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με όλους τους υποψηφίους και με τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Γεωργιάδη. Είμαστε της ίδιας γενιάς. Ο κ. Γεωργιάδης με στήριξε ανοιχτά, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε μια μετρημένη δήλωση, πλην όμως αναφέρθηκε στη δήλωσή του στην ανάγκη να υπάρχει μια σημαντική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε.

Καραμανλής και Σαμαράς

Την ίδια ώρα, τα μάτια είναι στραμμένα και στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ο πρώτος, μέσω συνεργατών του, έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να μένει -τουλάχιστον δημοσίως- ουδέτερος.

Με χθεσινή παρέμβασή του, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ρόλος του είναι ενοποιητικός. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Best της Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι ο κόσμος είναι αυτός που ψηφίζει και κατά συνέπεια αποφασίζει. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είπε, είναι «να βεβαιωθούμε ότι η παράταξη, οργανωμένα και ενωμένα, θα προχωρήσει και θα είμαστε εκεί για να βάλουμε μπροστά και πάλι τη μηχανή της ανάπτυξης. Και αυτό», κατέληξε στη δήλωσή του, «δεν μπορεί να γίνει, αν η παράταξή μας δεν είναι ισχυρή και ενωμένη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v