Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μέσα πάμε καλά, ξεκινά η μάχη του έξω»

«Εκτεθειμένη η "ευρωπαϊκή αντιπολίτευση"», εκτιμά η κυβέρνηση. Τμηματικές συσκέψεις με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, σύγκληση ΚΟ από Δευτέρα. Αρχίζει και «πρωινός καφές». Με το ευρω-tour Τσακαλώτου ξεκινά η άτυπη διαπραγμάτευση. Τα «δόντια» του Γερούν Ντάισελμπλουμ και η πρώτη αντίδραση.

«Μέσα πάμε καλά, ξεκινά η μάχη του έξω»

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο από τη συναίνεση που πέτυχε με τους εργοδοτικούς φορείς για το ασφαλιστικό χθες και μπαίνει «με καλύτερους όρους» στη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Με μία κίνηση ρελάνς, ο Αλέξης Τσίπρας προσπέρασε τον σκόπελο του αντιπολιτευτικού «όχι» στον διάλογο, καλώντας στο Μαξίμου τους εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ, για να εισπράξει, μετά από συζήτηση 3,5 ωρών, το δικό τους "ναι" στο μείζον θέμα της αύξησης των εισφορών.

«Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αντιπολίτευση αρνήθηκε να μπει στον διάλογο, για να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος και να υποστούμε το πολιτικό κόστος. Δεν της βγήκε», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ομολογώντας, πάντως, πως η εικόνα μίας κυβέρνησης, με κορμό την Αριστερά, που έρχεται σε συμφωνία με τους εργοδότες και έχει απέναντι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι... είναι «σουρεάλ» και προοιωνίζεται πολιτικές εξελίξεις «και ίσως ανακατατάξεις».

Οι πρώτοι 30 του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα «ενότητας» έδωσε και η πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου με 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και μεταφέρθηκαν αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων, κυρίως αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά δεν υπήρξαν αντιδράσεις και... αντάρτικες προειδοποιήσεις», αναφέρουν στελέχη που μετείχαν στην πολύωρη διαδικασία.

Για το επόμενο διήμερο προγραμματίζονται κι άλλες συσκέψεις, με τους υπόλοιπους βουλευτές, ενώ σχεδιάζεται σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Δευτέρα.

Σερβίρεται «πρωινός καφές»

Το Μαξίμου μάλιστα... οργανώθηκε. Με αφορμή το ασφαλιστικό «μπήκε μπροστά» η μηχανή του «πρωινού καφέ» με τη συμμετοχή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλου, την επικοινωνιακή ομάδα (Ολγα Γεροβασίλη, Θοδωρή Μιχόπουλο, Αγγελο Τσέκερη), τον Κώστα Μπάρκα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, τον αρμόδιο του κόμματος για το ασφαλιστικό Νάσο Ηλιόπουλο και δύο στενούς συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου.

Κατά τον σχεδιασμό, «πρωινός καφές» θα... σερβίρεται μόνιμα και η εκπροσώπηση των υπουργών θα αλλάζει ανάλογα με το υπό συζήτηση θέμα.

Το ευρω-tour του Ευκλείδη

Αν «μέσα πάμε προς το παρόν καλά», το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει... έξω, δηλαδή ποια τύχη θα έχει η κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τους δανειστές. Η μάχη αρχίζει ουσιαστικά σήμερα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εγκαινιάζει το κυβερνητικό ευρω-tour προς αναζήτηση συμμάχων, με αφορμή το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της προσπάθειας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους ομολόγους του: της Ιταλίας (σήμερα), της Πορτογαλίας (αύριο), της Γαλλίας (Κυριακή) και της Φινλανδίας (Δευτέρα). Την Τρίτη θα έχει το τετ α τετ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη με το «βαρύ πυροβολικό», τον Β. Σόιμπλε.

Ο Γερούν έδειξε τα «δόντια» του

Το «σκληρό κέντρο» έδειξε χθες τα «δόντια» του, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να προβλέπει πως «η αξιολόγηση δεν θα διαρκέσει εβδομάδες αλλά μήνες».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «η στάση αυτή ήταν αναμενόμενη», καθώς «εάν η κυβέρνηση περάσει και τον κάβο του ασφαλιστικού, τα γνωστά σενάρια για πτώση της ή για ματαίωση της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος θα μπουν οριστικά στα συρτάρια των σκληρών και των εγχώριων οπαδών τους».

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι ανάλογες «μαύρες» προβλέψεις διατυπώθηκαν και το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για την πρώτη κατοικία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «αλλά δεν τους βγήκαν».

Σε Βερολίνο-Παρίσι ο Κατρούγκαλος

Σε Βερολίνο και Παρίσι θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο και ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί διαδοχικά με τις ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων, προκειμένου να παράσχει αναλυτική ενημέρωση για το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v