Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της πρωτεύουσας στη Νέα Δημοκρατία

Στο Λεκανοπέδιο ρίχνουν πλέον το βάρος τους οι δύο μονομάχοι μετά τη μάχη στη Βόρεια Ελλάδα. Η τακτική των τελευταίων ημερών. Πού θα εστιάσουν τη ρητορική τους Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης.

Η ώρα της πρωτεύουσας στη Νέα Δημοκρατία

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής μεταφέρεται -και ολοκληρώνεται- η προεκλογική μάχη για την αρχηγία της ΝΔ. Μετά τη διήμερη... απόβασή τους στη Θεσσαλονίκη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφουν στην πρωτεύουσα, η οποία -όπως αναγνωρίζουν και οι δύο- μαζί με την Κεντρική Μακεδονία θα δώσουν τον νικητή στη μάχη της Κυριακής.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο τριήμερο θα περιλαμβάνει για τους δύο υποψήφιους επισκέψεις σε δήμους της Αττικής, συναντήσεις με πολιτικούς φίλους-κομματικά στελέχη των τοπικών οργανώσεων και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Επιδίωξή τους, να πείσουν αφενός όλους τους νεοδημοκράτες που ψήφισαν στις 20 Δεκεμβρίου να ξαναπάνε στις κάλπες και αφετέρου, τους τελευταίους αναποφάσιστους που είχαν επιλέξει Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στον πρώτο γύρο, να τους εμπιστευτούν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β' Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε με 37,6%, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ακολουθεί από κοντά με 35,8% (τρίτος ο Γεωργιάδης με 17,52% και τέταρτος ο Τζιτζικώστας με 9,07%), ενώ στις άλλες τέσσερις περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Β' Πειραιά και Αττική-πρώην υπόλοιπο) ο κ. Μεϊμαράκης είχε καθαρή πρωτιά.

Οι δύο μονομάχοι στον δρόμο προς τις κάλπες επιδίδονται σε έναν αγώνα ουσίας και εντυπώσεων. Έτσι, κατά τη χθεσινή μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρακολουθήσει τον Αγιασμό των Υδάτων στη συμπρωτεύουσα μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη (ανήρτησε και κοινή τους φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), την ίδια ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεχόταν τις δηλώσεις στήριξης από τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Γιάννη Μιχελάκη. Παράλληλα, η κόντρα του με τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο δείχνει να φτάνει στα άκρα, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης και του facebook, αντίστοιχα.

Τα πεπραγμένα τους

Τα τελευταία 24ωρα, η ρητορική και των δύο υποψήφιων αρχηγών θα περιλαμβάνει πολλή... επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμοζόμενη πολιτική, με τον συναγωνισμό τους να άπτεται στο ποιος μπορεί να τον κερδίσει και περαιτέρω να κυβερνήσει καλύτερα τον τόπο. Αμφότεροι απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες και ταυτόχρονα υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία τα πεπραγμένα τους ως κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιμείνει στην ανάγκη επιστροφής στην κοινωνία κυρίως μέσω νέων ιδεών και άμεσης επαφής με όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Μετέχω σε μια μάχη ιδεών όπως όλοι οι νεοδημοκράτες και όχι σε μάχη γενεών -και νέος για τις ίδιες ιδέες πάλευα και σεβόμουν τους μεγαλύτερους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στην ΕΡΤ. Ψηλά, εξάλλου, στη ρητορική του θα είναι η άποψη πως πάντα ήταν για την παράταξη και για τον εκάστοτε αρχηγό «ο πρόθυμος στρατιώτης» και ότι το καλοκαίρι ανέλαβε το κόμμα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σε ιστορικά δημοσκοπικά χαμηλά, κατορθώνοντας να το συσπειρώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης, θα επιμείνει στα περί οικογενειοκρατίας και θα διαμηνύσει πως επί αρχηγίας του δεν θα αλλάξουν όλα στο κόμμα, αλλά μόνο όσα χρειάζεται.

Από την άλλη, στην ανάγκη ριζικής ανανέωσης σε όλα -και σε επίπεδο προσώπων- θα εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έμφαση θα δώσει επίσης, σύμφωνα με συνεργάτες του, στο ότι «δεν στηρίχθηκε σε μηχανισμούς και κατάφερε με τη δύναμη του λόγου και των ιδεών του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Νεοδημοκρατών και της κοινωνίας των πολιτών». Θα επιμείνει στο ότι έχει πιο συγκεκριμένες προτάσεις από τον συνυποψήφιό του, τον οποίο εμμέσως χθες κατηγόρησε για λαϊκισμό: «Η διάκριση μεταξύ ελίτ και λαϊκών είναι προβληματική και υποκρύπτει ένα λαϊκισμό. Νοιάζομαι για το καλό των πολλών και όχι για το συμφέρον των λίγων», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης. Στόχος του, όπως λέει, είναι να εκφράσει τους πολίτες «του μετριοπαθούς κέντρου, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και τον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v