Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτ Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη με τους ψηφοφόρους Τζιτζικώστα

Η στρατηγική των δύο μονομάχων και η χείρα φιλίας προς τον περιφερειάρχη. Πως ερμηνεύεται η δήλωση ουδετερότητας του Τζιτζικώστα. Η συνταγματική αναθεώρηση, οι απολύσεις και ο... Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Φλερτ Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη με τους ψηφοφόρους Τζιτζικώστα

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν εξέφρασε ξεκάθαρα θέση υπέρ ενός από τους δύο υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ, ωστόσο από την «έδρα» του, τη Θεσσαλονίκη, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης επέμειναν στο φλερτ με τους ψηφοφόρους του περιφερειάρχη. Πρόκειται για έναν από τους παράγοντες – κλειδιά για το νικηφόρο αποτέλεσμα της Κυριακής με την... πολιορκία να αναμένεται να ενταθεί –μαζί και με την αντιπαράθεση των δύο- κατά τα επόμενα 24ωρα μέχρι και τις κάλπες.

Πολλοί ερμηνεύουν τη δήλωση Τζιτζικώστα ως «κλείσιμο του ματιού» προς την υποψηφιότητα Μητσοτάκη με αφορμή και τη ρητορική που χρησιμοποίησε, αν και το περιβάλλον του αποφεύγει κάθε τέτοιου είδους ερμηνεία. Κι αυτό διότι θεωρούν αναγκαία τη διατήρηση των λεπτών ισορροπιών στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά εντός της περιφερειακής παράταξης της οποίας ηγείται ο ίδιος. Παράλληλα το βλέμμα είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα της ΝΔ για την οποία ο κ. Τζιτζικώστας δηλώνει παρόν, έχοντας ως παρακαταθήκη και το 21% της 20ης Δεκεμβρίου, οπότε η ενωτική δήλωσή του θεωρήθηκε ως η καταλληλότερη κίνηση.

«Διατηρούσαμε και διατηρούμε μια καλή και αξιοπρεπή σχέση», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη συμπρωτεύουσα, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «ο κάθε υποψήφιος, που έχει ένα ποσοστό εμπιστοσύνης των Νεοδημοκρατών, δεν σημαίνει ότι είναι και ιδιοκτήτης. Ούτε σημαίνει ότι το καθοδηγεί ολόκληρο όπως αυτός θέλει». Γι' αυτό ακριβώς, όπως είπε, ούτε συζήτησε μαζί του ούτε τον πήρε τηλέφωνο «παρότι θα ήθελα για να του πω τα χρόνια πολλά, αλλά θεώρησα ότι θα παρεξηγηθεί».

Από την πλευρά του, ο κ.Μητσοτάκης με δημόσια τοποθέτησή του (ΕΡΤ3) θεώρησε ότι οι θέσεις του είναι πολύ κοντά σε αυτές του κ. Τζιτζικώστα, όπως αυτός τις διατύπωσε και στη χθεσινή του δήλωση. Σε ερώτηση αν ο περιφερειάρχης «κλείνει το μάτι»προς τη δική του πλευρά, όπως πολλοί υποστηρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια σειρά από σημεία «στα οποία είχαμε έναν κοινό τόπο στον προηγούμενο προεκλογικό αγώνα», διαπιστώνοντας παράλληλα ότι οι δυο τους συμφωνούν «στην αντιπαράθεση με παραδοσιακούς μηχανισμούς και την ανάγκη για ανανέωση της ΝΔ».
Σύνταγμα και απολύσεις

Την ίδια στιγμή, οι τόνοι ανεβαίνουν και πάλι με τους δύο μονομάχους να ανταλλάσσουν νέα πυρά.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή την πρόταση του συνυποψηφίου του για την συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε ότι του είχε ζητήσει να μην θέσει το θέμα αυτό μέχρι την ολοκλήρωση του β' γύρου αφού «είναι λάθος να θέτεις την αναθεώρηση ως υπόθεση των δύο κομμάτων». Ενέπλεξε μάλιστα στη συζήτηση και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ:

«Πιστεύω ότι και ο πατέρας του θα του είχε δώσει τη συμβουλή ότι οι βουλευτές στο συγκεκριμένο θέμα ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν επιτρέπεται να κάνεις συναλλαγή». Επίσης, άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άποψή του ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. «Η άποψή μου δεν συμπίπτει με άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι όσοι λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος αποδέχονται την άποψη ότι η ΝΔ ήταν ανέτοιμη να διεκδικήσει την εξουσία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν άμεση. «Θα μιλώ για σημαντικά θέματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος ακόμη και σε προεκλογική περίοδο. Με ενδιαφέρουν οι θέσεις του κ. Μεϊμαράκη και ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, ούτε καν νύξη ότι δεν πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της αναθεώρησης», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο συνυποψήφιός του δεν εξέφρασε καμία δημόσια ούτε ιδιωτική διαφωνία για τις απολύσεις των καθαριστριών και των δημοτικών αστυνομικών τις οποίες επικαλείται τις τελευταίες μέρες. «Οι απολύσεις ήταν μια δύσκολη πολιτική απόφαση και τη σήκωσα μόνος μου χωρίς ιδιαίτερη στήριξη, ήταν όμως συμβατική δέσμευση της Κυβέρνησης.Δεν μ' αρέσει η εκ των υστέρων κριτική», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το μεταρρυθμιστικό βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης δεν το σήκωσαν όλοι, κάποιοι βγήκαν μπροστά και κάποιοι έμειναν πίσω και σιωπούσαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v