Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Πρέσινγκ σε Τζιτζικώστα να πάρει θέση

Η... μάχη της Θεσσαλονίκης και η απόφαση του περιφερειάρχη. Κινητοποίηση «καραμανλικών» υπέρ Μεϊμαράκη. Πεδίο αντιπαράθεσης οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Νέα πρόταση στη Vodafone για την καταμέτρηση!

ΝΔ: Πρέσινγκ σε Τζιτζικώστα να πάρει θέση

Με το βλέμμα στο... νεύμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος το μεσημέρι θα ανακοινώσει την επιλογή του ενόψει του δεύτερου γύρου, οι δύο μονομάχοι για την αρχηγία της ΝΔ, από την έδρα του Περιφερειάρχη, τη Θεσσαλονίκη, κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους πέντε μέρες πριν από τις κάλπες.

Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (χθες και σήμερα) όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σήμερα και αύριο) πραγματοποιούν συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικήσεις επιμελητηρίων, εκπροσώπους του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων, αναζητώντας τις γαλάζιες ψήφους-κλειδιά από τη βόρεια Ελλάδα.

Μεγάλος αριθμός αυτών των ψήφων στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει τον κ. Τζιτζικώστα, οπότε εκ των πραγμάτων η σημερινή δημόσια τοποθέτηση αυτού έχει ειδική βαρύτητα. Ο περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, μέχρι αργά το βράδυ οι συσκέψεις στο στρατηγείο του ήταν συνεχείς, όπως και οι έμμεσες πιέσεις που φέρεται να δέχεται ακόμα και την τελευταία στιγμή, για τη στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η έντονη κινητοποίηση του λεγόμενου «καραμανλικού» στρατοπέδου υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, καθώς και κάποιων αυτοδιοικητικών που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Απ. Τζιτζικώστα και τώρα μετακινούνται προς τον πρώην πρόεδρο.

Δεν αποκλείεται πάντως τελικά, έχοντας στο μυαλό του και την επόμενη μέρα, ο περιφερειάρχης να μην ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου, δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους του και καλώντας τους να πράξουν κατά συνείδηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο οι Απ. Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ήταν 128.093 και δεδομένου ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει δημοσιοποιήσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη, γίνεται αντιληπτή η σημασία της στάσης Τζιτζικώστα.

Όπως και να 'χει, πάντως, οι συζητήσεις και τα σενάρια γίνονται χωρίς τον... ξενοδόχο. Και όπου ξενοδόχος είναι οι φίλοι-ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου βέβαιο πως θα ακολουθήσουν τη γραμμή που θα τους δοθεί.

Καθαρίστριες και δημοτικοί αστυνομικοί

Και αν το ένα θέμα της ημέρας είναι η πολιτική επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, το άλλο είναι η κόντρα που έχει ανοίξει ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους της ΝΔ όσον αφορά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά και πιο συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στις αιχμές Μεϊμαράκη ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι οι απολύσεις των καθαριστριών και των δημοτικών αστυνομικών, ως αναμενόταν, ήρθε χθες η απάντηση του κ. Μητσοτάκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εγκάλεσε τον συνυποψήφιό του επειδή αφενός ασκεί κριτική τώρα, όχι όμως τότε και αφετέρου, γιατί είχε υπερψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο το οποίο περιελάμβανε και τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας. Η ανταπάντηση Μεϊμαράκη ίσως δοθεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη.

Πρόταση στη Vodafone

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της 20ής Δεκεμβρίου με τις συνεχείς αναβολές ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η Συγγρού ζήτησε από τη Vodafone να εκδώσει εκείνη τα αποτελέσματα, όποτε το κρίνει. Μάλιστα, αυτό θα γίνει με μια επιπλέον αμοιβή από την αρχικά συμφωνηθείσα μεταξύ των δύο πλευρών. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα μπορεί να αποδοθεί στο κόμμα, αλλά στην εταιρία που έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v