Δεκέμβριος... δύο ταχυτήτων στο λιανεμπόριο

Πάνω ο τζίρος των σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο, κάτω οι πωλήσεις στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Από τον... τζίρο στις εκπτώσεις θα κριθούν τα «λουκέτα» του 2016. Τι δηλώνουν στο euro2day.gr παράγοντες του κλάδου.

Δεκέμβριος... δύο ταχυτήτων στο λιανεμπόριο

Με δύο ταχύτητες "έτρεξε" το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων τον Δεκέμβριο, ενώ την ίδια ώρα, το εμπόριο διαρκών καταναλωτικών αγαθών εμφάνισε σημαντική πτώση 8,3%, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, τον Δεκέμβριο υπήρξαν αλυσίδες οι οποίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου στα επίπεδα του 6%, ενώ υπήρξαν και αλυσίδες οι οποίες εμφάνισαν διψήφια ποσοστά μείωσης.

Αποτέλεσμα, στο σύνολο της περασμένης χρονιάς, ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων να καταγράψει μείωση της τάξεως του 2,2%. Ωστόσο για την τρέχουσα χρήση και με βάση τα σημερινά δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι πωλήσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 2015, ίσως και οριακά ανοδικά σε σχέση με την απελθούσα χρήση.

Όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της METRO κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, το δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου -σ.σ. δηλαδή τα καταστήματα λιανικής My Market και το δίκτυο Cash & Carry METRO- εμφάνισε τον Δεκέμβριο αύξηση πωλήσεων 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ για το σύνολο του 2015 εκτιμάται ότι ο τζίρος κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 5,5-5,6%.

Αντίστοιχη ποσοστιαία άνοδο 6% σημείωσαν οι πωλήσεις της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης τον Δεκέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr στέλεχός της. Σύμφωνα με τον ίδιο, για το σύνολο του 2015 εκτιμάται ότι ο τζίρος της αλυσίδας σημείωσε αύξηση 1,35%, ενώ για το 2016 η πρώτη εκτίμηση-στόχος που υπάρχει είναι για άνοδο του τζίρου της κατά 2-3% σε σχέση με το 2015.

Εν αντιθέσει πάντως με το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν "άγγιξαν" το εμπόριο διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κάνει λόγο για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τον Δεκέμβριο κατά -8,3% σε σύγκριση με εκείνον του 2014. Αποτέλεσμα, ο τζίρος του Δεκεμβρίου συρρικνώθηκε στα 3,22 δισ. ευρώ, έναντι των 3,51 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση 8,3%) και τα 5,6 δισ. ευρώ τζίρου το 2009 (μείωση 42%).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η μεταβολή του τζίρου στις κατηγορίες του λιανικού εμπορίου για τον Δεκέμβριο από το 2009 μέχρι τώρα, καταγράφεται σε -19,9% στα καταστήματα τροφίμων, -36,4% στα πολυκαταστήματα, -28,8% στα καύσιμα, -36,% σε ποτά και καπνό, -38,1% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά,-42,9% σε ένδυση-υπόδηση, -56,1% στον οικιακό εξοπλισμό και -28,1% σε βιβλία-χαρτικά.

Πλέον οι έμποροι, όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ελπίζουν στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η πορεία των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων άλλωστε θα κρίνει, όπως ανέφερε ο ίδιος, αν θα υπάρξουν και πόσα νέα "λουκέτα" το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v