Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες φωτιές από τις δηλώσεις Βέμπερ για τη Σένγκεν

Γιατί δεν αιφνιδίασε ο Βαυαρός αξιωματούχος με τη νέα του παρέμβαση. Απορρίπτουν μετ' επιτάσεως κυβέρνηση και ΝΔ. «Πονοκέφαλος» στη Συγγρού από το νέο χτύπημα του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Νέες φωτιές από τις δηλώσεις Βέμπερ για τη Σένγκεν

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις οποίες έθετε ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν, δεν εξέπληξαν ιδιαίτερα όσους τον γνωρίζουν και παρακολουθούν τη γενικότερη στάση του κατά της χώρας μας.

Ωστόσο άναψε νέες φωτιές, κυρίως στη ΝΔ, η οποία ανήκει στην ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα της οποίας ηγείται ο Βαυαρός αξιωματούχος και η οποία και πάλι θα έπρεπε να απολογηθεί εκ μέρους του.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βέμπερ, που είναι και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, προκαλεί με τις δηλώσεις του. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της 24ης του περασμένου Απριλίου, όταν, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ανέφερε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το Grexit έχουν ενταθεί και ότι «η εκτίμηση ότι το Grexit είναι ρεαλιστική επιλογή δυστυχώς είναι ορθή».

Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου ζήτησε να αναλάβουν τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων στρατεύματα από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς «δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας», ενώ πέντε μήνες νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου, είχε επιτεθεί με απίστευτη σφοδρότητα και πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τους παριστάμενους Έλληνες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Σοβαρές ελλείψεις»

Πάντως, τα περί εξόδου της χώρας μας από τη Σένγκεν έχουν ξανατεθεί το τελευταίο διάστημα, αφού το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας περίπου ένα μήνα πριν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που διέρρευσε στον Τύπο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών του, βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο η προσωρινή εξάμηνη έξοδος από τη Σένγκεν αλλά και έξοδος μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που εντοπιστούν «σοβαρές ελλείψεις». Το θέμα ωστόσο έκλεισε εν τη γενέσει του, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Στη χθεσινή νέα παρέμβαση Βέμπερ, η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε άμεσα, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να αναφέρουν ότι η απάντηση προς αυτόν ήρθε από την υπουργό Εξωτερικών της Βαυαρίας, η οποία επισκέφθηκε τη Λέσβο και δήλωσε ότι «η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη το καθήκον τους στο προσφυγικό».

«Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη»

Εκ μέρους της ΝΔ, αποστάσεις από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ πήρε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Η θέση μας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ενώ για «αδιαπραγμάτευτη θέση» της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν έκανε λόγο και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους και διαχωρίζοντας το ΕΛΚ από τη θέση του κ. Βέμπερ: «Οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Ο ρόλος αυτού, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της».

Ανάλογη στάση είχαν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να μιλά για «προσβλητική και μη αποδεκτή δήλωση», τη Μαρία Σπυράκη να κάνει λόγο για «υπονόμευση της κατάκτησης των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση» και την Ελίζα Βόζενμπεργκ να χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» τη δήλωση Βέμπερ.

«Bullying» εναντίον της χώρας μας

Δριμύ κατηγορώ κατά του επικεφαλής του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Με τις ιταμές και προσβλητικές δηλώσεις του για προσωρινή έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά "bullying" εναντίον της χώρας μας, αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v