Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γιατί θα πληρώσουν 50 εκατ. στο ΤΕΚΕ

Πώς οι τράπεζες και μέσω αυτών οι καταθέτες και οι μέτοχοι χρηματοδοτούν την εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών. Οι τρεις δράσεις του ΤΕΚΕ και ο στόχος να συγκεντρωθεί έως το 2024 το 1% των εγγυημένων καταθέσεων.

Τράπεζες: Γιατί θα πληρώσουν 50 εκατ. στο ΤΕΚΕ

Συμπληρωματικές εισφορές της τάξης των 50 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν έως το τέλος του έτους οι εγχώριες τράπεζες στο ΤΕΚΕ, προκειμένου το τελευταίο να πάρει πίσω μέρος των κεφαλαίων που έχει δώσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), τον περασμένο Οκτώβριο, και αφορά στην ενίσχυση του Σκέλους Εξυγίανσης. Το συνολικό ποσό της έκτακτης εισφοράς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank εκτιμά ότι η αναλογία της θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ και θα αναγνωριστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Αντίστοιχα είναι τα κεφάλαια που θα καταβάλει η Alpha, η οποία στο εννεάμηνο έχει ήδη σχηματίσει σχετική πρόβλεψη.

Η Εθνική εκτίμησε ότι τακτικές και συμπληρωματικές εισφορές θα ανέλθουν φέτος στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ έχουν ήδη αναγνωρισθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων το 9μηνο.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΚΕ ασκεί τρεις διαφορετικές δράσεις. Η πρώτη αφορά στην εγγύηση καταθέσεων (Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων). Η δεύτερη, στο σύστημα αποζημίωσης επενδυτικών υπηρεσιών και η τρίτη, στο σύστημα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων (Σκέλος Εξυγίανσης).

Το Σκέλος Εξυγίανσης θα πρέπει έως το τέλος του 2024 να έχει διαθέσιμα που θα ανέρχονται τουλάχιστον στο 1% του ποσού των εγγυημένων καταθέσεων όλων των τραπεζών με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. 

Και όσο ανακαλούνται άδειες τραπεζών, όπως πρόσφατα της Πελοποννήσου, θα επιβάλλονται έκτακτες εισφορές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v