Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράλληλο» πρόγραμμα και με... ΠΝΠ

Παράταση των ανθρωπιστικών δράσεων και μέτρα του παράλληλου προγράμματος πέρασαν παραμονή των Χριστουγέννων. Προβληματισμός για τις καυτές κοινοβουλευτικές μάχες που πλησιάζουν. Το προσφυγικό «άναψε τα αίματα» μεταξύ Μαξίμου - Σόιμπλε.

«Παράλληλο» πρόγραμμα και με... ΠΝΠ

Μπορεί οι δανειστές να ζήτησαν πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση να αποσύρει συνολικά το νομοσχέδιο του «παράλληλου» προγράμματος λόγω συγκεκριμένων «αυθαιρεσιών», ωστόσο κάποια σημεία αυτού το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και του καυτού Ιανουαρίου, ήδη φρόντισε να τα επαναφέρει και να τους δώσει μάλιστα και ΦΕΚ, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά με την αλλαγή του έτους.

Ο τρόπος, μέσω μιας ακόμη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτήν τη φορά για... καλό σκοπό, μάλιστα την παραμονή των Χριστουγέννων! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό Α 182-24/12/15, με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την εξασφάλιση της απορρόφησης κονδυλίων του ΠΑΑ 2007-2013, τη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε. και τη ρύθμιση δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων.

Την πράξη υπογράφουν ο Αλέξης Τσίπρας και 23 υπουργοί του (μία εκ των οποίων και η Έλενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ), με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως και τα επόμενα 24ωρα ίσως υπογραφεί και άλλη ΠΝΠ με επιπλέον σημεία του «παράλληλου» προγράμματος.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, διατάξεις για το επίδομα ενοικίου και άλλες για την επιδότηση σίτισης. Επίσης, παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2017, παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 της θητείας του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και έως τις 30 Ιουνίου 2016 της διάρκειας παροχής των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού.

«Θα αντέξουν στην πίεση»

Και αυτά, λίγες μόνο μέρες προτού το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή, με αρκετές κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται σε επιφυλακή για αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Προβληματισμός επικρατεί και στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, για τους οποίους ο πρωθυπουργός εκτιμά πως θα αντέξουν στην πίεση και θα ψηφίσουν ό,τι χρειαστεί, ώστε να μη διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Όλη η ατζέντα πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων ηγετών και επικεφαλής των θεσμών, όπως της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, στο Φόρουμ του Νταβός στις 21 και στις 22 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος, από τη στιγμή που η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα.

«Άλλο Μέρκελ, άλλο Σόιμπλε»

Και χθες, πάντως, συνεχίστηκε μια κόντρα που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση και στάση της κ. Μέρκελ από αυτήν του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Εν προκειμένω, ο κ. Σόιμπλε άσκησε χθες νέα κριτική στη χώρα μας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, λέγοντας ότι η Αθήνα αγνοούσε επί χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στους μετανάστες να ζητούν άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. Και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, το Μέγαρο Μαξίμου διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, με εμφανή δόση ειρωνείας, κάλεσε τον Γερμανό πολιτικό να θυμηθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της Ε.Ε., και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. «Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους».

Μαξίμου: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι ρυθμίσεις, ειδικότερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου, καταδεικνύουν την προσήλωση της κυβέρνησης σε μέτρα που ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Σημειώνουν δε ότι πρόκειται για υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ακυρώθηκαν και ποτέ δεν ανεστάλησαν, όπως ήθελε και θέλει, διακαώς, η αντιπολίτευση.

Επισημαίνουν ότι με την ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου 2015 ρυθμίζονται κατεπείγοντα ζητήματα μιας σειράς υπουργείων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Επέκταση των παροχών στους δικαιούχους του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σίτιση, στέγαση, ρεύμα) στο νέο έτος 2016

-Διεύρυνση δυνατότητας διενέργειας ελέγχων στα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ

-Παράταση λειτουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων ως την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020

-Ρύθμιση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες με προσαρμογή της στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση

-Ρύθμιση διαδικασίας ναύλωσης πλοίων για την κάλυψη αναγκών λόγω προσφυγικού

-Ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Προσωρινής Διαμονής για τους πρόσφυγες

-Κατοχύρωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας

-Παράταση συμβάσεων προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v