Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Δύο κεντρώοι με το βλέμμα στα... δεξιά

Τι ενώνει και τι χωρίζει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι στόχοι και η τακτική των δύο μονομάχων. Η ανάγκη πρσέλκυσης των... δεξιότερων ψηφοφόρων και οι λεπτοί χειρισμοί. Ο ιδρυτής, ο επίτιμος, ο Παυλόπουλος και ο... Κώστας Καραμανλής.

ΝΔ: Δύο κεντρώοι με το βλέμμα στα... δεξιά

Για το αφήγημά τους σχετικά με την επόμενη μέρα της ΝΔ προσπαθούν να πείσουν τους 404.000 νεοδημοκράτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για το νέο αρχηγό της ΝΔ, οι δύο υποψήφιοι, μετά τα πρώτα πυρά που αντάλλαξαν τις προηγούμενες μέρες και εν μέσω του χαλαρού κλίματος των εορτών, οδεύουν προς την τελική εσωκομματική αναμέτρηση, ο καθένας με τη δική του τακτική.

Η διαφορά τους σε απόλυτους αριθμούς είναι 45.666 ψήφοι (160.828 ο Β. Μεϊμαράκης και 115.162 ο Κ. Μητσοτάκης) και αμφότεροι αναζητούν τρόπους προσέλκυσης του υπόλοιπου 128.093 των ψηφοφόρων των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι και οι δύο δηλώνουν κεντροδεξιοί - εκφραστές του μεσαίου χώρου και θα πρέπει να προσεταιριστούν ψηφοφόρους οι οποίοι στον ιδεολογικό χάρτη κινούνται πιο δεξιά από αυτούς. Εγχείρημα που προφανώς απαιτεί ιδιαίτερα... λεπτούς χειρισμούς από τους δύο μονομάχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτού (11%) θα τον εμπιστευτούν στον δεύτερο γύρο, επικαλούμενος κυρίως την κοινή τους θέση στα θέματα της οικονομίας και την ανάγκη ανανέωσης στο κόμμα.

Το τελευταίο επιχείρημα είναι αυτό που, κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα φέρει προς το μέρος του και τους περισσότερους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ήδη ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προαναγγείλει ότι θα μιλήσει μαζί του, αλλά όχι στη λογική της συμφωνίας, σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι ο περιφερειάρχης, «με το ποσοστό που κατέγραψε, αφήνει μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη».

Διαφορετική είναι η άποψη του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη που υπενθυμίζει πως οι ψηφοφόροι «δεν είναι πρόβατα» για να κάνουν ό,τι τους λένε και παράλληλα εκτιμά πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα που θα ψηφίσουν στις 10 Ιανουαρίου, θα τον στηρίξουν αφού θεωρούνται «καραμανλικοί».

Το συγκεκριμένο στοιχείο, άλλωστε, θεωρεί ο κ. Μεϊμαράκης ως το μεγάλο του «όπλο». Έχοντας και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού (που αναμένεται να προβεί σε νέα κίνηση στήριξής του πριν από τις κάλπες), θέλει να εμφανίζεται ως γνήσιος «καραμανλικός», προσδοκώντας στην ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την γαλάζια βάση.

Άριστες σχέσεις

Στον ιδρυτή της ΝΔ, πάντως, αναφέρεται συχνά και ο κ. Μητσοτάκης, όχι όμως και στον Κώστα Καραμανλή, από τον οποίο κρατά διακριτές αποστάσεις, με κορυφαία πράξη την αποχή του στην ψηφοφορία στη Βουλή για τον «καραμανλικό» Προκόπη Παυλόπουλο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τους δύο υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ, πέραν της ιδεολογικής αναφοράς τους στον μεσαίο χώρο, ενώνουν και άλλα πράγματα, όπως η Κρήτη (τόπος καταγωγής τους), η Β' Αθηνών (περιφέρεια εκλογής τους) αλλά και ο... Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον οποίο ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί άριστες σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως πρόεδρος της ΝΔ, επισκέφθηκε το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στα Χανιά στο πλαίσιο του μάχης των εθνικών εκλογών, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή στον ΣΚΑΪ είχε εκτιμήσει πως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «αν δεν ήταν ο Κυριάκος υποψήφιος, ίσως να εμπιστευόταν εμένα».

Εκ των πραγμάτων, σε καθοριστικούς παράγοντες για την τελική έκβαση της μάχης εξελίσσονται η προσωπικότητα του καθενός από τους υποψηφίους αλλά και το ποιος θα πείσει ότι μπορεί να μετατρέψει την γαλάζια παράταξη σε αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης της χώρας, ίσως και πολύ σύντομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ, κάτι που δεν δέχεται ο κ. Μεϊμαράκης «στο όνομα της ενότητας της ΝΔ». Οι τόνοι, πάντως, παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v