Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφαίνεται λύση για τους συνταξιούχους της Εμπορικής

Δεν είναι νόμιμη η αναδρομική επιστροφή συντάξεων από δεκάδες συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας οι οποίες δεν γνώριζαν ότι άλλαξε ο νόμος και έγινε ευνοϊκότερος. Τι αναφέρει γνωμοδότηση νομικού συμβούλου που εστάλη στο υπουργείο Εργασίας.

Διαφαίνεται λύση για τους συνταξιούχους της Εμπορικής

Θετική εξέλιξη φαίνεται πως έχει η «περιπέτεια» δεκάδων συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, από τις οποίες το ΕΤΕΑ ζητούσε να επιστρέψουν αναδρομικά, ποσά που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας και την ενημέρωση που έλαβε ο Σύλλογος Συνταξιούχων, η απαίτηση του ΕΤΕΑ για αναδρομική επιστροφή των συντάξεων, ύψους έως και 60.000 ευρώ «αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας».

Πρόκειται για ένα από τα πολλά ασφαλιστικά παράδοξα που συμβαίνουν, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr εξαιτίας της πανσπερμίας των συνταξιοδοτικών διατάξεων που ισχύουν στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Με έγγραφό του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλoς (φωτό) απευθύνθηκε προς γνωμοδότηση στον Νομικό Σύμβουλο Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλο το εξής ερώτημα:

Μπορεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης - Ε.Τ.Ε.Α. νομίμως να ζητήσει αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή, σε μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, υπαγόμενες για τον κλάδο επικουρικής σύνταξης στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) επειδή διαμεσολάβησε κατά το χρόνο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ευνοϊκότερη ρύθμιση όσον αφορά το ηλικιακό όριο για τη μετάβαση στην οριστική συνταξιοδότηση.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζες, το υπουργείο Εργασίας τους ανακοίνωσε ότι σχετικά με τις μητέρες των 55 ετών με ανήλικα τέκνα, η εξέλιξη είναι θετική. Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του κράτους κ. Παπαγιαννόπουλου:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

«Έχω τη γνώμη ότι ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν, ως προστατευόμενες από τον ασφαλιστικό νομοθέτη μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του Ε.Τ.Ε.Α,. αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων (συνταξιοδοτουμένων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει τις συντάξεις αλλά επίσης και στα άρθρα 65 και 66 του ν.3371/2005 και 26 παρ. 1 του ν.3455/2006, που αποτελούν κατά την ανωτέρω διδομένη ερμηνεία, εξειδίκευση των ανωτέρω συνταγματικών αρχών και δεσμεύουν τη δράση των οργάνων των Ταμείων.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v