Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό ροκ αντί για... κάλαντα στη ΝΔ

Οι κόντρες των δύο υποψηφίων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Ο Καραμανλής, η ιδεολογία και η σιωπηλή... πλειοψηφία. Η κόντρα περί... νεοφιλελευθερισμού, «στασιμότητας» και δημιουργικής ανανέωσης.

Σκληρό ροκ αντί για... κάλαντα στη ΝΔ

Το κλίμα πόλωσης που πολλοί περίμεναν να εμφανιστεί τις επόμενες μέρες στη ΝΔ, τελικά ήρθε νωρίτερα του αναμενομένου. Μακριά από το πνεύμα των ημερών, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, μετά τις αναγνωριστικές βολές των προηγούμενων ημερών, χθες αντάλλαξαν -όχι χριστουγεννιάτικα δώρα- αλλά τα πρώτα πυρά της νέας προεκλογικής περιόδου, με φόντο τη 10η Ιανουαρίου.

Ιδίως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, επέλεξε το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επιμείνει στην πολιτική επιχειρηματολογία και μόνο.

Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της περασμένης Κυριακής, οι δύο μονομάχοι, με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, έδειξαν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, τι θα προτάξει έκαστος και τι θα προσπαθήσει να αποφεύγει.

1. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με βασική του αναφορά στον Κώστα Καραμανλή αλλά και στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα επιδιώξει να μετατρέψει τη μάχη σε μία αναβίωση της κόντρας «καραμανλικών - μητσοτακικών», όπου θεωρητικά έχει το «πάνω χέρι».

Κάτι τέτοιο προφανώς θα προσπαθήσει να αποδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαμηνύει πως έφτασε στο 30% «χωρίς να τον στηρίξει κανείς, με τη δύναμη των επιχειρημάτων του, του πολιτικού λόγου και της αλήθειας». Ο κόσμος, υποστηρίζει, «με επέλεξε για τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου και όχι για το επίθετό μου», κάτι πάντως που αμφισβητεί ο συνυποψήφιός του: «Είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

2. Στην ερώτηση «ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα», ο ένας υποψήφιος δείχνει τον άλλον. «Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ ότι είναι μια επιλογή στασιμότητας. Αν ήθελε να κάνει αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία, θα το είχε ήδη κάνει από τη θέση του Γραμματέα», είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εκ διαμέτρου αντίθετη αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Από το 2009 μέχρι σήμερα δεν ανακατεύτηκα με τα κομματικά. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τώρα μας λέει ότι το κόμμα που ήταν στην ηγετική ομάδα του από το 2009, δεν του αρέσει».

3. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι δύο υποψήφιοι έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως λέει, προτείνει τη συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο και στο κόμμα «όλων και όχι μόνο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας», ενώ εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν εκφράζει, όπως πρέπει, όλες τις κοινωνικές τάξεις. «Εκφράζω την όλη ΝΔ. Το 60% των πολιτών ψήφισαν ανανέωση στο κόμμα. Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά σημαντικές αλλαγές», ανταπαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

4. Οι θέσεις και η ιδεολογία του καθενός αποτελούν ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης των δύο. «Δεν έχει σαφείς θέσεις», λέει για τον εσωκομματικό του αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στις κατηγορίες που του αποδίδει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης περί νεοφιλελευθερισμού, απαντά ότι πρόκειται για «διακρίσεις που δεν ανήκουν στην πολιτική του 20ού αιώνα». Παράλληλα, θεωρεί πως ο ίδιος εκφράζει τη «δημιουργική ανανέωση» και ο συνυποψήφιός του τη «στασιμότητα». Τι απαντά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ότι θέλει να δημιουργήσει μια «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη», που θα κάνει πραγματικές και ουσιώδεις «μεταρρυθμίσεις» και όχι «απολύσεις στο δημόσιο και κλείσιμο φορέων».

5. Η δυναμική νίκης του κάθε υποψηφίου θεωρείται σημαντική για την προσέλκυση των αναποφάσιστων υποστηρικτών του Απόστολου Τζιτζικώστα, κυρίως, αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη, δευτερευόντως. Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με τη βάση των έντεκα επιπλέον μονάδων που έχει προβάδισμα. «Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει εύκολα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναστραφεί», λέει. Αντίθετα, «αναστρέψιμη» θεωρεί τη διαφορά των 11 μονάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστηρίζει ότι η εκλογή ξεκινάει «από το μηδέν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v