Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τροχιοδεικτικές βολές και μεταμεσονύκτιες... ασκήσεις

«Άρχισαν τα όργανα» ενόψει του δεύτερου γύρου στη Νέα Δημοκρατία. Πώς ερμηνεύουν τα τελικά αποτελέσματα οι δύο μονομάχοι. Η στάση Τζιτζικώστα και οι προσεγγίσεις των στελεχών του. Οι πρώτες δηλώσεις Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη.

ΝΔ: Τροχιοδεικτικές βολές και μεταμεσονύκτιες... ασκήσεις

«Αν δεν υπήρχαν και οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, ο πόλεμος θα είχε ήδη ξεκινήσει». Σε αυτή την εκτίμηση έμπειρου κομματικού παράγοντα της ΝΔ ίσως αποτυπώνεται το κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Και μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του νέου προεκλογικού αγώνα και τα στρατόπεδα των δύο μονομάχων να διαμορφώνουν την τακτική που θα ακολουθήσουν, όμως, από τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις των υποψηφίων αλλά και των γαλάζιων στελεχών που τους στηρίζουν, διαφαίνεται ότι ο δρόμος προς τις κάλπες μόνο ήρεμος δεν θα είναι.

Και αυτό, ενώ η Συγγρού «δέησε» να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 50 ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στις 12:30 (!) μετά τα μεσάνυχτα και ύστερα από τη γενική κατακραυγή για την καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 404.078 ψήφων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 39,8% (160. 823 ψήφους), ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5% (115.162 ψήφους), ο Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3% (82.028 ψήφους) και Άδωνις Γεωργιάδης 11,4% (46.065 ψήφους).

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι τελικά 11,3 μονάδες, με τις δύο πλευρές, ως αναμενόταν, να «διαβάζουν» τελείως διαφορετικά το αποτέλεσμα. «Δύσκολα αναστρέψιμο», υποστηρίζει το στρατόπεδο Μεϊμαράκη, «όλα ξεκινούν από την αρχή», αντιτείνει το περιβάλλον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι δηκτικός:

«Το αποτέλεσμα προκάλεσε κάποια αμηχανία σε κάποιους, δεν περίμεναν αυτό, αλλά ότι θα τελειώσει η μάχη από τον πρώτο γύρο. Ε, λοιπόν, δεν τελειώσαμε, πάμε στον δεύτερο γύρο», αναφέρει, προσθέτοντας πως ο ίδιος εκφράζει «την όλη ΝΔ» και μπορεί «καλύτερα από τον κ. Μεϊμαράκη» να εκφράσει τη στροφή της παράταξης προς το κέντρο.

Κλειστά τα χαρτιά του

Όσο για τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός τελικού, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ανακοινωμένη ήδη τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύει ότι ευχαρίστως θα «τρέξει για τον Κυριάκο» αν του το ζητήσει, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Η μόνη δημόσια παρέμβασή του ήταν μια ανάρτηση στο twitter με την οποία θέλησε να διαψεύσει τις διαρροές ότι ηττήθηκε στη Μακεδονία και ενώ έντονη είναι η δυσφορία του για την παρέμβαση-διαρροή του Κώστα Καραμανλή την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που τον στήριξαν έχουν ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να μετακινηθούν στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη, ενώ άλλα, όπως ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Ασημακοπούλου, «κλείνουν το μάτι» στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Αντίθετα, πυρά προς αυτόν εκτόξευσαν οι Νικήτας Κακλαμάνης και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη.

«Το δίλημμα είναι αν θέλουμε μια μικρή, νεοφιλελεύθερη ΝΔ, ή μια μεγάλη, λαϊκή, ευρωπαϊκή παράταξη σαν αυτή που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «θατσερισμό». «Το δίλημμα είναι, θέλουμε μία ΝΔ θατσερικού τύπου, φιλοευρωπαϊκή; Θέλουμε μια φιλοευρωπαϊκή ΝΔ, αλλά ευρωλάγνα; Ή μία ΝΔ του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο, με πατριωτικές αναφορές, που δεν θα αντιπροσωπεύει μόνο την οικονομική ελίτ; Αν θέλουν την πρώτη, ψηφίζουν Κυριάκο Μητσοτάκη, αν θέλουν τη δεύτερη, ψηφίζουν Βαγγέλη Μεϊμαράκη», υποστήριξε.

Υπό αυτό το πρίσμα και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της Κυριακής, οι δύο υποψήφιοι επεξεργάζονται την τακτική που θα ακολουθήσουν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επικεντρωθεί στην στήριξη που έχει εκ μέρους του καραμανλικού μπλοκ, προτάσσοντας την αντίθεση μεταξύ καραμανλικών - μητσοτακικών. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξορκίζει αυτή τη σύγκριση η οποία, όπως λέει, «παραπέμπει στον προηγούμενο αιώνα», διαμηνύει ότι δεν είναι «συνιστώσα», όπως τον κατηγορούν κάποιοι, και θεωρεί ότι το διακύβευμα της 10ης Ιανουαρίου είναι «αν θέλουμε πραγματική ανανέωση ή όχι και ποιος είναι ικανότερος να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα».

Η πρώτη δήλωση Μεϊμαράκη

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, ο νικητής του πρώτου γύρου στέλνει μήνυμα για τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου.

Με αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης καλεί τους ψηφοφόρους αναφέροντας συγκεκριμένα: «Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμά μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η νίκη ανήκει στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Οι Νεοδημοκράτες, με την αθρόα συμμετοχή τους, έδωσαν ένα ακόμη δυναμικό παρών.

Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Έστειλαν μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό στίγμα.

Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμά μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον.

Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Μητσοτάκης: Δεν θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Τσίπρα

Στον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτευτεί η ΝΔ σε περίπτωση που αναλάβει την προεδρία του κόμματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον realfm 97,8.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Β' Αθήνας, απαντώντας στο ερώτημα αν εκλεγεί πρόεδρος στις 10 του μηνός τι θα αλλάξει στη ΝΔ και τι αντιπολίτευση θα κάνει, είπε: «Στα σημαντικά νομοσχέδια η ΝΔ δεν πρόκειται να παίξει το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα σε μια σειρά από άλλα πεδία πολιτικής κάνει τα δικά του. Εγώ δεν πρόκειται να στηρίξω ως πρόεδρος της ΝΔ κανένα σημαντικό νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά τα οποία κάνει στην παιδεία. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θεωρώ την παιδεία ακόμα πιο σημαντική από το ασφαλιστικό».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται εμείς α λα καρτ, ως χρήσιμοι ηλίθιοι, να στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να του επιτρέπουμε σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση, στους διορισμούς, στην παιδεία, να κάνει τα εκτρώματά του τα οποία κάνει. Να το ξεχάσει αυτό. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο, θα παραιτηθεί και θα αναζητήσουμε δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή». 

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος που θα έχει στο κόμμα ο Κώστας Καραμανλής σε περίπτωση εκλογής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω θα έχει τον ίδιο ρόλο που έχει μέχρι σήμερα». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω πολύ καλή προσωπική σχέση, παρά τα όσα μπορεί να λέγονται και να γράφονται. Σέβομαι πάρα πολύ την άποψή του και θα είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος την επόμενη ημέρα για εμένα, γιατί αυτό τον ρόλο έχει ο ίδιος επιλέξει για τον εαυτό του».

Αναφορικά με τη στρατηγική που έχει χαράξει ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών κι αν έχει μιλήσει με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ είπε: «Δεν έχω καμία επικοινωνία. Θα επικοινωνήσω με τον κ. Τζιτζικώστα τώρα που ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα. Οχι για να του ζητήσω κάτι, αλλά γιατί ο κ. Τζιτζικώστας κατάφερε και κατέγραψε ένα ποσοστό το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και εκ των πραγμάτων θα έχει έναν ρόλο να παίξει στη ΝΔ την επόμενη ημέρα».

Και σημείωσε: «Δεν περιμένω στήριξη. Δεν θα αρνηθώ στήριξη. Είναι προφανές αυτό. Αλλά δεν διαπραγματεύομαι στήριξη και δεν κάνω συζητήσεις για ανοικτή στήριξη. Ο,τι έκανα στον πρώτο γύρο, θα κάνω και στον δεύτερο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να στηρίξει. Ούτε με τον κ. Γεωργιάδη διαπραγματεύτηκα. Ο ίδιος οικειοθελώς πρόσφερε τη στήριξή του. Την εκτιμώ και την αποδέχομαι και με χαρά μάλιστα, διότι θεωρώ ότι κι αυτή η στήριξη σηματοδοτεί κάτι ενδιαφέρον για τη ΝΔ. Τη δυνατότητα δηλαδή να δημιουργήσουμε μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, διότι έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με τον κ. Γεωργιάδη, αλλά μοιραζόμαστε και πολλά κοινά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v