Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Οι πρώτες κινήσεις των δύο «μονομάχων»

Νέα αναβολή στην επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πρωτοβουλίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, με έπαθλο τον αρχηγικό θώκο. Το τηλεφώνημα του Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη, οι περιοδείες και η πρόταση για ντιμπέιτ. H στρατηγική του Β. Μεϊμαράκη. Ποια τα διλήμματα της κάλπης.

ΝΔ: Οι πρώτες κινήσεις των δύο «μονομάχων»

Καθυστερεί η δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, κάτι που αναμενόταν εντός της ημέρας, ωστόσο πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν αύριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τελική καταμέτρηση, η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων κινείται στις 12 μονάδες, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να καταλαμβάνει το 40,2% και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 28,2% των ψήφων. Στο 20,4% προσδιορίζουν οι ίδιες πηγές το ποσοστό του Απόστολου Τζιτζικώστα και στο 11,1% του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι με δήλωσή του χθες το βράδυ, ο προεδρεύων στην ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι σε 1.062 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 1.251), δηλαδή περίπου στο 85% της ενσωμάτωσης, οι υποψήφιοι έχουν λάβει: Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%, Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%, Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%. 

Εν τω μεταξύ, η παρτίδα στη «γαλάζια» σκακιέρα με έπαθλο τον αρχηγικό θώκο ξεκίνησε από προχθές κιόλας το βράδυ, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εξασφαλίσει την «πρόκριση στον τελικό» της 10ης Ιανουαρίου, άρχισαν να καταστρώνουν τα πλάνα τους και να επιδίδονται στις πρώτες κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, λόγου χάρη, εντάσσεται το τηλεφώνημα του Άδωνι Γεωργιάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ των εκλογών, ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του να ανακοινώσει τη στήριξή του προς αυτόν. Κάτι που έγινε πράξη τελικά χθες το απόγευμα.

Στα πλάνα των δύο μονομάχων βρίσκονται περιοδείες στην επικράτεια και στοχευμένες επισκέψεις, ενώ στο τραπέζι επανέρχεται το θέμα του ντιμπέιτ, με το Mega ήδη να τους έχει καταθέσει σχετική πρόταση. Θετική φαίνεται να είναι η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιμείνει στην ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου με τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο αυτός, όπως και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο πιθανότατα δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει δημοσίως για τα εσωκομματικά, προς αποφυγήν των εντάσεων.

Στις εξελισσόμενες διεργασίες που αναμένεται να κορυφωθούν μετά τις γιορτές έχουν ήδη μπει και στελέχη που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους και που με δημόσιες παρεμβάσεις τους αποτυπώνουν τον τρόπο δράσης των εν δυνάμει αρχηγών τις επόμενες μέρες. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το δίλημμα που έθεσε χθες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ένθερμος υποστηρικτής του κ. Μεϊμαράκη: «Μια νεοφιλελεύθερη ΝΔ για την οικονομική ελίτ, ή μια ΝΔ στο θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος; Στο δίλημμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιτείνει το δικό του, σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος: «Συρρίκνωση και στασιμότητα, ή διεύρυνση και ανανέωση;», είναι το ερώτημα που θέτει.

Μη αναστρέψιμη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνει σκέψεις να συμπεριλάβει στην προεκλογική του ατζέντα τις ιδεολογικές διαφορές από τον αντίπαλό του, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα αξιοποιήσει σε κάθε ευκαιρία και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, που τον στηρίζει από την αρχή της κούρσας. Στο επιτελείο του πρώην προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι η ποσοστιαία διαφορά που αυτός έχει πάρει δεν είναι αναστρέψιμη. Και αυτό το αιτιολογεί, μεταξύ άλλων, και για το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο εκτιμά πως ένα μέρος των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα ψηφίσουν καθόλου, ενώ ένα άλλο κομμάτι τους -κυρίως από τον Περιφερειάρχη-, που αποτελείται από τους λεγόμενους «καραμανλογενείς», πιθανόν να μεταπηδήσει στο δικό του στρατόπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει «πιάσει ταβάνι» και δεν μπορεί να κερδίσει άλλες ψήφους.

Από την άλλη, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ξεκαθάριζε ότι «θα ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική, χωρίς συμμαχίες και παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες, με μόνους συνομιλητές την κοινωνία και τους πολίτες». Όπερ μεταφράζεται σε νέο κύκλο επαφών με τους πολίτες, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Αναφορικά με το θέμα της ενότητας, όπως λέει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, «δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα και φυσικά δεν τίθεται και τώρα», πόσω μάλλον όταν στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι.

Κλειστά χαρτιά

Άγνωστο εξάλλου παραμένει ακόμα ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Συνεργάτες του φέρονται να του εισηγούνται να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο αυτός δεν φαίνεται να έχει ακόμα καταλήξει στην απόφασή του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v