Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΠ

Ερωτηματικό για τον αριθμό των ενδιαφερομένων για τον ΟΛΠ. Κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές, ανοίγονται του... χρόνου. Στα 400 εκατ. το τίμημα που προσφέρουν οι Κινέζοι. Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Αστέρα.

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΠ

Σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, θα είναι γνωστοί οι όμιλοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το 51% (με δυνατότητα απόκτησης του 67%) του ΟΛΠ. Ομως, το ύψος του τιμήματος που προσφέρει ο πλειοδότης θα γίνει γνωστό από τις αρχές του νέου έτους όταν ανοικτούν οι σχετικοί φάκελοι. Πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ανεβάζουν το τίμημα που θα προσφέρουν οι Κινέζοι της Cosco στα 400.000.000 ευρώ, ποσό που είναι περί το 70% υψηλότερο έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας του OΛΠ.

Ομως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, επίσης, στο αν θα έχουμε πάλι μια ιδιωτικοποίηση με μόνο έναν ενδιαφερόμενο (όπως έχει συμβεί στους περισσότερους διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων) ή θα καταθέσουν προσφορά και οι Δανοί της APM Terminals ή οι Φιλιππινέζοι της ICTS. Οι Δανοί, με συνεχείς δηλώσεις, αλλά και επισκέψεις ανωτάτων στελεχών του ομίλου, υποστηρίζουν επί μήνες πως ενδιαφέρονται για το λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα θα γνωρίζουμε αν το ενδιαφέρον τους περιορίζονταν στις ...δηλώσεις ή έχουν διάθεση να αντιμετωπίσουν την Cosco η οποία διαχειρίζεται ήδη τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του OΛΠ.

Ανεξάρτητα από το εφάπαξ τίμημα που θα προσφέρει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό για τον OΛΠ, υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ. Η υπόθεση του OΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς ήδη οι λιμενεργάτες έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Πάντως, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας έχει κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης,

Μάλιστα το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Δραπετσώνα και το χώρο των πρώην Λιπασμάτων που εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης του OΛΠ προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους δήμους της περιοχής.

Η κατάθεση των προσφορών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία παραχώρησης του OΛΠ καθώς εκκρεμεί η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των λιμένων. Εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης οι εποπτικές και άλλες διοικητικές αρμοδιότητες του οργανισμού θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητη αρχή η οποία υποτίθεται πως συστήνεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ανενεργή.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον OΛΠ έχει παραταθεί ήδη δύο φορές με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Κινέζοι επιθυμούσαν, για δικούς τους λόγους, νέα παράταση για τις αρχές του έτους. Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, υποστήριζαν μέχρι χθες πως η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά σήμερα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιηθεί και η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο. Το επενδυτικό σχήμα, στο οποίο αρχικά συμμετείχαν δύο κρατικά επενδυτικά οχήματα από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και η τουρκική Dogus, είχε υποβάλλει προσφορά ύψους 400.000.000 ευρώ για την Αστήρ Παλλάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v