Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κλειδιά» της μάχης για την αρχηγία στη ΝΔ

Τι έβγαλε ο μαραθώνιος προεκλογικός αγώνας και που ποντάρουν οι υποψήφιοι ενόψει των αυριανών εκλογών. Ποιο το στοίχημα της Συγγρού. Η σημασία της συμμετοχής των ψηφοφόρων και ο «καυγάς» των τεσσάρων με την Vodafone.

Τα «κλειδιά» της μάχης για την αρχηγία στη ΝΔ

Με το μυαλό στην επόμενη μέρα, η οποία μόνο εύκολη δεν δείχνει μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την μαραθώνια προεκλογική περίοδο, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ ολοκληρώνουν σήμερα την προσπάθειά τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της βάσης του κόμματος. Επί τρεις μήνες, ξεδιπλώνοντας ο καθένας τη δική του στρατηγική, ανέπτυξαν το όραμά τους για τη ΝΔ του αύριο, επικοινώνησαν με τους νεοδημοκράτες σε όλη τη χώρα, αντάλλαξαν φαρμακερά βέλη μεταξύ τους και, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλώνουν την αισιοδοξία τους για το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, το μεγάλο στοίχημα της Συγγρού είναι η ομαλή και αξιόπιστη διαδικασία, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνει να εξασφαλίζεται από τη Vodafone, σε συνεργασία με τους 1.700 γαλάζιους εθελοντές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δύσκολα κάποιος από τους δυνάμει αρχηγούς θα εξασφαλίσει το 50%+1, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος, στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μια καλή επίδοση αύριο, είναι δεδομένο ότι μπορεί να βάλει τις βάσεις και για την τελική επικράτηση.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται να κριθεί η αυριανή εκλογική μάχη:

1. Η συμμετοχή, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει πολλά. Απίθανο είναι να επαναληφθεί το φαινόμενο του 2009 με τους σχεδόν 800.000 ψηφοφόρους, με τη Συγγρού να είναι ευχαριστημένη αν προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 250.000 άτομα. Εάν η συμμετοχή είναι μικρή, εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει σαφώς μεγαλύτερη επιρροή στον στενό κομματικό πυρήνα σε σχέση με τους άλλους τρεις υποψηφίους. Αντίθετα, οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ψάχνουν πάσει θυσία την όσο το δυνατόν πιο «ανοιχτή» διαδικασία, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη συμμετοχή της βάσης και μεγαλύτερες πιθανότητες δικής τους επιτυχίας. Κομβικός θα είναι και ο ρόλος που θα έχουν οι ΝΟΔΕ και οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις και κατά πόσο οι επικεφαλής τους θα καταφέρουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Εξάλλου, μικρή συμμετοχή, αναγνωρίζουν όλοι στη ΝΔ, θα σημαίνει αυτόματα και άρα μικρότερη πολιτική νομιμοποίηση για το νέο πρόεδρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, με φόντο και το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί.

2. Η ικανότητα επικράτησης επί του Αλέξη Τσίπρα ή τουλάχιστον πόσο έπεισαν οι τέσσερις υποψήφιοι τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να κερδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι τους επιδόθηκαν τις τελευταίες μέρες σε έναν ανταγωνισμό αντιπολιτευτικής ρητορικής, με σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού και με αφορμή την οικονομία και το μεταναστευτικό ζήτημα. Εκτός βέβαια από τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του Αλέξη Τσίπρα, οι δυνάμει πρόεδροι επιχείρησαν να αναδείξουν το πρωθυπουργικό τους προφίλ, αφού άπαντες διαβλέπουν σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

3. Πόσο πειστικοί ήταν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τα προτερήματά τους:

α. Απόστολος Τζιτζικώστας το «άφθαρτο» που δεν φέρει ευθύνη για τα σημερινά δεινά αφού δεν συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων,

β. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τις «γνώσεις και την εμπειρία», ως εκφραστής του καραμανλικού στοιχείου

γ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δυνατότητα αναγέννησης της παράταξης και της χώρας, ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής

δ. ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα «κατεδαφίσει άμεσα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό», έχοντας ως πρότυπό του το κόμμα του Σαρκοζί στη Γαλλία.

Καυγάς για τα αποτελέσματα

Από τεχνικής άποψης στη Συγγρού δηλώνουν έτοιμοι, στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου έχει στηθεί το στρατηγείο στο οποίο θα καταφτάνουν τα αποτελέσματα (σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και σε φαξ για επαλήθευση). Άγνωστο είναι πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, με τους υπευθύνους να μην σκοπεύουν να δίνουν σταδιακά πληροφορίες, αλλά στο τέλος συνολικά.

Άξιος αναφοράς εξάλλου είναι ο καυγάς των τεσσάρων υποψηφίων με την Vodafone επειδή ήθελαν να παραλαμβάνουν on line τα αποτελέσματα και η εταιρία αρνήθηκε, θέτοντας ζήτημα «ασφαλείας» των κωδικών και τον κίνδυνο παραβίασης της διαδικασίας σε περίπτωση που θα μπορούσαν να μπουν και άλλοι στο σύστημα.

Τζιτζικώστας: Δεν τίθεται θέμα διάσπασης της ΝΔ

H κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από «βαθιές ιδεοληψίες και ανικανότητα» και δεν έχει σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στο Mega είπε πως «Δεν τίθεται θέμα διάσπασης της ΝΔ» μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τόνισε πως «Θα κάνω άνοιγμα σε όλους όσοι πιστεύουν ότι αυτή η παράταξη πρέπει να αλλάξει γιατί αλλιώς ο Τσίπρας θα μείνει ανενόχλητος και η χώρα θα καταστραφεί».

Τέλος, σχολιάζοντας την τελευταία συνέντευξη του Β.Μεϊμαράκη χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι «ακόμα και την τελευταία στιγμή εκβιάζει "αν δεν με εκλέξετε πρώτο από την πρώτη Κυριακή θα αποχωρήσω"».


Real.gr ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ από realmedialive

 

Κυρ.Μητσοτάκης: Το βράδυ της Κυριακής θα φανούν οι συμμαχίες της επόμενης μέρας

«Το βράδυ της Κυριακής θα φανούν οι συμμαχίες της επόμενης μέρας» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να φύγει» και τόνισε ότι όσον αφορά την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, ότι «προέχει η οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φθαρεί γρήγορα - Θα έχουμε σύντομα δημοκοπικό προβάδισμα» σχολίασε. 

«Ψηφίζουμε όχι μόνο πρόεδρο της ΝΔ αύριο αλλά και επόμενο πρωθυπουργό» ανέφερε και πρόσθεσε «το θέμα της επικοινωνίας Τσίπρα - Καραμανλή πήρε διαστάσεις χωρίς λόγο». 


Real.gr ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ από realmedialive

 

Άδωνις: Θέλω να ρίξω την κυβέρνηση του Τσίπρα

Αισιόδοξος για την αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στη ΝΔ εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είπε το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στο Mega πως αυτός θα είναι στον δεύτερο γύρο αυτή την Κυριακή και την επόμενη θα είναι πρώτος και πρόεδρος του κόμματος ενώ πρόσθεσε πως «σε γενικές γραμμές τηρήσαμε τα όρια ευπρέπειας» και ότι μεταξύ των τεσσάρων οι σχέσεις είναι καλές.

Κατηγόρησε τον Αλ. Φλαμπουράρη εκ νέου και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού. Είπε πως το μέλημα του είναι να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς όπως τόνισε θεωρεί χαμένο χρόνο για τη χώρα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το περιβάλλον Καραμανλή πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου» ανέφερε. «Όπως είναι το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης τώρα δεν μπορώ να το ψηφίσω» είπε τέλος για το περίφημο νομοσχέδιο. 



Real.gr ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ από realmedialive

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v