Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κάλπες στη... σκιά του Κώστα Καραμανλή

«Φωτιές» από την αποκάλυψη της επικοινωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα. Κριτική Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα στην κυβέρνηση Καραμανλή. Διάσπαση φοβάται ο Γεωργιάδης. «Θα θέλατε να στηρίζει κι εσάς», λέει στους συνυποψηφίους του ο Μεϊμαράκης.

ΝΔ: Κάλπες στη... σκιά του Κώστα Καραμανλή

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη ΝΔ, δύο μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, η εικόνα που αναδεικνύεται από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει σε ένα είδος εμφυλίου μεταξύ των πολιτικών «τζακιών», με πολλά γαλάζια στελέχη να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η επόμενη μέρα δεν θα βρει ενωμένη την παράταξη.

Στην κορυφή της εσωκομματικής προεκλογικής ατζέντας έχει καταφέρει να βρεθεί για μία ακόμη φορά ο Κώστας Καραμανλής, μολονότι δεν είναι υποψήφιος αρχηγός (αν και πολλοί εντός της ΝΔ θα το ήθελαν) και χωρίς καν να έχει μιλήσει ο ίδιος.

Μετά τις διαρροές που φέρεται να έκανε για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη και οι οποίες ακόμα συζητούνται ποικιλοτρόπως, ο πρώην πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί και πάλι στην επικαιρότητα με τις αποκαλύψεις δύο στενών συνομιλητών του (Στυλιανίδη, Ρουσόπουλου) για τις επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση πρωτίστως του Κυριάκου Μητσοτάκη και δευτερευόντως των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, που εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δημόσια τοποθέτηση»

Ειδικά ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την επίθεση αντιεξουσιαστών στον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια, βρήκε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσει και πάλι τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο -υπενθυμίζεται- δεν είχε υπερψηφίσει ούτε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτεινόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2008, με τον θάνατο Γρηγορόπουλου και τα απίστευτα επεισόδια στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη».

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις που έκαναν οι οι Ευρ. Στυλιανίδης και Θ. Ρουσόπουλος, ο πρώην υπουργός υποστήριξε με νόημα: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τι κάνει και τι δεν κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, αν δεν τοποθετηθεί ο ίδιος δημόσια. Μου κάνει εντύπωση πάντως αν είναι αλήθεια. Η ΝΔ συνολικά και η κοινωνία είναι απέναντι στον κ. Τσίπρα, όχι γιατί τον θεωρεί πολιτικό της εχθρό αλλά γιατί αποδεικνύεται ιδεοληπτικός, ανίκανος πρωθυπουργός».

«Δεν έχει άδικο»

Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε πως «για το 2008 ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άδικο», τείνοντας χείρα φιλίας προς τον συνυποψήφιό του, πιθανόν ενόψει και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Παράλληλα, έκλεισε κάθε «παράθυρο» συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα: «Από την αρχή είπα ξεκάθαρα ότι με Τζιτζικώστα αρχηγό στη ΝΔ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει βαθιές ιδεοληψίες». Κατήγγειλε μάλιστα ένα «σύστημα που προσπαθεί να συντηρήσει τον κ. Τσίπρα και θέλει μια αδύναμη ΝΔ, μια συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μια συγκυβέρνηση».

«Κύκνειο άσμα» για τη ΝΔ θεωρεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης ενδεχόμενη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα: «Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. θα φέρει τη διάσπαση και τη διάλυση της γαλάζιας παράταξης», εκτίμησε, ενώ σχετικά με το φημολογούμενο «φλερτ» μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι αυτά τα σενάρια αρχίζουν να βλάπτουν τη ΝΔ.

Δίαυλος επικοινωνίας

Την ίδια ώρα, πάντως, από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, διαψεύδοντας ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο, σημείωναν, έγιναν στο παρελθόν και δεν υπάρχει συνολική πολιτική αποδοχή του κ. Τσίπρα. Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες, όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα».

«Βαριά σκιά»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ωστόσο, εξακολουθεί να επενδύει στη στήριξη του κ. Καραμανλή: «Ο Κώστας Καραμανλής έχει βαριά σκιά, όχι μόνο στα δεδομένα της ΝΔ αλλά ευρύτερα στην πολιτική σκηνή του τόπου και της Ευρώπης και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, ακόμα και αυτοί που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να πει αυτά που είπε. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή το ότι φαίνεται ότι με στηρίζει ο κ. Καραμανλής. Κατανοώ ότι όλοι θα ήθελαν τη στήριξή του», ανέφερε, με εμφανείς τις σπόντες κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v