Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΦΠΑ και συναλλαγές ΧΑ

Νέο ”υπερεθνικό πρωταθλητή” στο μοντέλο της Εθνικής θα μπορούσε να αποτελέσει ο ΟΤΕ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο συνέντευξης στα οικονομικά sites, απορρίπτοντας το ίδιο ενδεχόμενο για τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ. Τι είπε για Τ.Τ., ΑΤΕ, λιμάνια, φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών και αφορολόγητο πρώτης κατοικίας.

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΦΠΑ και συναλλαγές ΧΑ
της Έλενας Λάσκαρη

O ΟΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει τον νέο ”υπερεθνικό πρωταθλητή” κατά το μοντέλο της Εθνικής, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στα οικονομικά sites, απορρίπτοντας το ίδιο ενδεχόμενο για τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε βραχύ χρονικό διάστημα.

”Θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή τους διότι υπάρχουν προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης” αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.

Διευκρινίζει βέβαια ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 5%-10% για εθνικούς λόγους, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας του Τ.Τ. με ελληνική τράπεζα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και προκρίνοντας μάλιστα το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με ξένο αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Όσον αφορά στην ΑΤΕ, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου έως ποσοστού 51%, ενώ δεδομένη είναι η βούληση αποκρατικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια και υποδομές είτε με τις κλασικές μεθόδους είτε μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μοντέλο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος για τη νέα προγραμματική περίοδο της Ν.Δ.

”Ήρθε η ώρα κάποιες τριτοκοσμικές πρακτικές να προσαρμοστούν και να έχουμε ανταγωνιστικά λιμάνια. Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι καταδικάζει όσους μένουν αγκυλωμένοι σε προνόμια που δεν δικαιούνται”.

Ο κ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει ότι θεωρεί ”σωστή” τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Παρ΄ όλα αυτά, δεν απαντά με σαφήνεια για τις προθέσεις της κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί, αναφορικά με τη φορολόγηση των πωλήσεων μετοχών.

Προαναγγέλλει πάντως κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται στις πωλήσεις ”πιθανώς και από τον Ιανουάριο του 2008”, αλλά όπως ο ίδιος σημειώνει, το ζήτημα ”χρειάζεται περαιτέρω μελέτη”.

Άμεσα πάντως, προκειμένου να μην ”καθίσει” η αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση, εφόσον επανεκλεγεί, σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο για την υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για πλήρες αφορολόγητο στην πρώτη κατοικία (με εξαίρεση τους φόρους υπέρ τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ΤΑΠ και δημοτικά τέλη) και αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς από ειδικό τέλος 1%.

Για την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θέσει κανένα πλαφόν, ενώ ο υπουργός τονίζει πως ”μόνο η αναμονή της εφαρμογής του μέτρου θα μπορούσε να παγώσει την οικοδομή, τα μέτρα θα ισχύσουν από την κατάθεση του νομοσχεδίου”.

Δεν απαντά πάντως για το κόστος υλοποίησης των παροχών, λέγοντας πως έχει ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό καθώς ”δεν αποτελούν παροχές της τελευταίας στιγμής...”

Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ ή για τις αντικειμενικές αξίες. Επαναλαμβάνει ότι δεν είναι στις προθέσεις ή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ και γενικότερα των φόρων, αλλά συνδέει την εξέλιξη αυτή με την απόδοση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.

”Εάν η προσπάθεια λειτουργήσει αποτελεσματικά δεν θα απαιτηθεί κανένας νέος φόρος” σημειώνει, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών το επόμενο έτος απαντά ”θα δούμε όταν φτάσει η ώρα και θα λάβουμε τις αποφάσεις”.

Για το ασφαλιστικό, παραπέμπει σε επίλυση του ζητήματος σταδιακά και σε βάθος χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”δεν θα λυθεί σε μία δόση το ασφαλιστικό, θα απαιτηθούν διαδοχικές προσεγγίσεις”, ενώ δεσμεύεται ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας τονίζει για το θέμα των ομολόγων ότι σαφώς υπάρχουν ένοχοι και πρέπει να τιμωρηθούν, απορρίπτει όμως ισχυρισμούς περί κυβερνητικών ευθυνών σημειώνοντας: ”Γνωρίζω όλα τα στοιχεία που έστειλε η ΥΠΕΕ στον κ. Ζορμπά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v