Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος θα κάτσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα του ΓΓΔΕ

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο φάκελος με τις υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Εως τις 22 Δεκεμβρίου η τελική απόφαση. Οι νομοθετικές εκκρεμότητες και η μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ.

Ποιος θα κάτσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα του ΓΓΔΕ

Δύο εξέχοντα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι κύριοι Φώτης Κουρμούσης και Ηλίας Ξηρουχάκης, αλλά και ένας διακεκριμένος δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, πέρασαν στην τριάδα των τελικών διεκδικητών της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τώρα, τον λόγο έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επιλογή του νέου Γραμματέα, αν και σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα έχει οπωσδήποτε και η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στο κάτω κάτω, ο Αλεξιάδης θα είναι αυτός ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με τον νέο επικεφαλής της ΓΓΔΕ και όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, οι σχέσεις ανάμεσα στους «ενοίκους» του τρίτου και του όγδοου ορόφου της Καραγιώργη Σερβίας είναι καθοριστικές για την αποτελεσματικότητα της Φορολογικής Διοίκησης και του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και ήδη από χθες ο φάκελος με τις τρεις υποψηφιότητες βρίσκεται στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου.

Η τελική απόφαση θα περάσει από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Όποιος εκ των τριών υποψηφίων αναλάβει τη θέση του Γραμματέα, βέβαιο θεωρείται ότι θα έχει πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά του.

Η ΓΓΔΕ, μετά την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου, λειτουργεί μόνο για τα απαραίτητα υπό τον αναπληρωτή Γραμματέα Ιωάννη Μπάκα, αφήνοντας μια στοίβα κρίσιμων αποφάσεων για την υλοποίηση πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Η ηλεκτρική καρέκλα της ΓΓΔΕ για τον νέο Γραμματέα θα έχει διετή διάρκεια, καθώς στη συνέχεια θα μετουσιωθεί -σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών- σε μια ανεξάρτητη Φορολογική Διοίκηση με Διευθύνοντα Σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ αναμένεται να συμφωνηθεί στο σύνολό του στο πλαίσιο της επικείμενης πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές και να ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v