Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Θα χτίσουμε τα αποθεματικά των Ταμείων

Στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό παραπέμπει ο υπουργός Εργασίας για τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για να εξετάσει πώς θα βρεθούν πόροι για τη στήριξη των Ταμείων.

Κατρούγκαλος: Θα χτίσουμε τα αποθεματικά των Ταμείων

Τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα εξετάσει πόρους για τη δημιουργία αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής που συνεδρίασε σήμερα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά και γι' αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί διυπουργική επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας των αποθεματικών.

Σημείωσε δε ότι τα πρώτα δείγματα των αποφάσεων θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού κεφαλαίου, ενός ασφαλιστικού fund, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αναζητούνται επιπλέον πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεματικού, χωρίς να επιβαρύνεται, για την ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός.

Μάλιστα, στόχος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου είναι να συνδεθεί η εισπραξιμότητα των ταμείων με την αύξηση των εισφορών, ώστε όσο τα έσοδα αυξάνονται, να μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές. Η σχετική πρόβλεψη, μαζί με τη δημιουργία του ειδικού αποθεματικού, θα υπάρχει στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών την πρώτη εβδομάδα του 2016.

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΚΟΙΠ

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., υιοθετώντας την εισήγηση του Υφυπουργού, Αναστάσιου Πετρόπουλου, ενέκρινε τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τα αποθεματικά του οποίου διαχρονικά και επί διαφόρων κυβερνήσεων απαξιώθηκαν με ποικίλους τρόπους.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας που εντός του Ιανουαρίου 2016 θα καταθέσει τη συνολική εισήγηση για τις προοπτικές της αποθεματοποίησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο νέος σχεδιασμός δεν θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικό τρόπο, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν, αλλά θα εφαρμόζει συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος μακροπρόθεσμα, στη βάση τριών αξόνων:
• Ενοποίηση των Φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
• Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων.

Η αποθεματοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποτελεί μόνο ζήτημα υψηλής κοινωνικής σημασίας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Η δημιουργία στέρεης αποθεματικής βάσης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την ουσιαστική εγγύηση, σε μακρύ ορίζοντα, των δικαιωμάτων των πολιτών στη σύνταξη και ιδιαίτερα των νέων, σήμερα, γενεών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v