Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Ανάβουν τα αίματα» στον δρόμο προς την κάλπη

Δίχως τελειωμό οι αιχμές των υποψηφίων κατά των αντιπάλων τους. Οι «βαρονίες», οι «Αντουανέτες» και τα... Σόδομα και τα Γόμορρα. Ξεκαθαρίζουν τις γραμμές τους οι τέσσερις.

ΝΔ: «Ανάβουν τα αίματα» στον δρόμο προς την κάλπη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και οι τέσσερις υποψήφιοι αποσαφηνίζουν τις γραμμές τους, με παράλληλη αλληλοεκτόξευση «καρφιών» και στόχο την αποδυνάμωση του αντιπάλου στα μάτια των πολιτών.

Στην κορυφή της ατζέντας τους είναι ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο ασκούν έντονη κριτική, ενώ στο επίκεντρο των διαφωνιών τους βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τη στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύσσωμη ήταν η δυσφορία των τριών άλλων υποψηφίων, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι εν λόγω διαρροές εκφράζουν τον κ. Καραμανλή, που «για τόσο σοβαρά ζητήματα βγαίνει να μιλήσει μόνος του, χωρίς να χρειάζεται κύκλους και συνεργάτες».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχειρεί άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο, όπως λέει, έχει πολλά κοινά σημεία, ενώ διαμηνύει -προφανώς με κύριο αποδέκτη τον Β. Μεϊμαράκη- ότι «τη Δευτέρα τελειώνουν στο κόμμα μηχανισμοί, συστήματα, βαρονίες και Αντουανέτες». Υποστηρίζει ότι πίσω του δεν έχει «κανένα μηχανισμό, κανένα σύστημα, κανένα δαχτυλίδι και καμία ευλογία», διατυπώνει τον φόβο μήπως τις τελευταίες μέρες γίνουν «τα Σόδομα και τα Γόμορρα» από κάποιους, ενώ καταγγέλλει πως ορισμένοι τον πολεμούν λυσσαλέα «γιατί δεν με κρατούν πουθενά και έρχομαι για να κάνω τη ΝΔ ξανά μεγάλη παράταξη».

Ειδικά για τον κ. Μεϊμαράκη, ο Απ. Τζιτζικώστας αφήνει υπαινιγμούς για την ηλικία του και τη δυνατότητα να ανανεώσει το κόμμα, με τον ίδιο πάντως τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να απαντά επικαλούμενος τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Δίνω μάχη ιδεών και όχι μάχη γενεών. Οι αποκλεισμοί φύλων ή ηλικιών δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης, έτσι όπως αυτή προσδιορίστηκε από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημειώνει. Ξεκαθαρίζει δε ότι «η Νέα Δημοκρατία λέει ΝΑΙ σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τις αρχές και αξίες της και ΟΧΙ σε εκείνα τα μέτρα που είναι υφεσιακά και φέρνουν νέους φόρους και περικοπές».

Η ενότητα της παράταξης

Με σφοδρότητα επιτίθενται στην κυβέρνηση και οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του από το Περιστύλιο της Βουλής, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τις αυξήσεις στη φορολογία, με την ταυτόχρονη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα στην εκτίμηση που φέρεται να έχει ο Κώστας Καραμανλής ότι η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι εκείνη «που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα», ο πρώην υπουργός διερωτάται: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ δηλαδή δεν εξασφαλίζω την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας;».

Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόσο στο άρθρο του σήμερα στο Euro2day.gr, όσο και σε κάθε του δημόσια παρέμβαση, κλείνει εμφατικά την πόρτα της συναίνεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την υποψηφιότητά του χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως αποτελεί τον «αρχηγό που δεν θα φοβάται την αριστερά». Σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι «είναι πολύ εύκολο να ποδηγετηθεί σε κάποιον βαθμό η διαδικασία» και γι' αυτό προτείνει «στο επόμενό μας συνέδριο να θεσπίσουμε έναν πολύ αυστηρό κώδικα δεοντολογίας για τη διαδικασία».

Όχι στην αναβολή

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει και πάλι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος, παρουσία και των στελεχών της Vodafone, όπου θα επιχειρηθεί να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που διαπιστώθηκαν από την προχθεσινή γενική δοκιμή. Εξάλλου, ένα ακόμα εμπόδιο έφυγε για την ηγετική ομάδα και τους υποψηφίους, καθώς η εταιρία που είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της ΝΔ, κατέθεσε μεν τα ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο απέσυρε το σκέλος που αφορά στην αναβολή των εκλογών μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Οπότε και από αυτήν την πλευρά ο δρόμος είναι ανοικτός για τη διαδικασία της Κυριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v