Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυλαία απόψε στα επώδυνα προαπαιτούμενα... της χρονιάς

Βαρύ το κλίμα στους «153» αλλά «δεν υπάρχει φόβος αντάρτικου». Διαβεβαιώσεις Σταθάκη, «πόνος» Σπίρτζη. Η κυβέρνηση έτρεξε μαραθώνιο για να καταθέσει πολυνομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Συστάσεις Τσίπρα στον Τόσκα.

Αυλαία απόψε στα επώδυνα προαπαιτούμενα... της χρονιάς

Με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων κλείνει απόψε ο κύκλος των δύσκολων ψηφοφοριών για επώδυνα μέτρα αυτής της χρονιάς -κι αυτής της κυβέρνησης, ασχέτως εάν μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα στους «153» δεν είναι... εορταστικό, ενώ διατάξεις όπως τα κόκκινα δάνεια προκάλεσαν «μούδιασμα» στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχουν κενά για το ποιοι δανειολήπτες θα προστατευθούν, τελικά, αλλά και πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια οι εταιρείες που θα τα «αγοράσουν».

Ως εκ τούτου, χρειάσθηκαν διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη ότι τα ζητήματα θα ρυθμιστούν με τρόπο που δεν θα θιγούν οι έχοντες ανάγκη προστασίας. Μιλώντας μάλιστα στην επιτροπή της Βουλής χθες συνέστησε «υπομονή» διότι, όπως είπε, «στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή, ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε».

Ειδικά για τα funds που θα αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι θεσπίζονται «αυστηρότατοι κανόνες λειτουργίας, πανομοιότυποι με εκείνους που διέπουν τις τράπεζες».

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα, είτε μεταφερθεί, είτε εξυπηρετείται, σε μία εταιρεία δεν αλλάζει το παραμικρό. Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς».

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη αντέδρασε έντονα στη διάταξη για τις εταιρείες που θα αγοράσουν τα δάνεια: σε έντονο ύφος ρώτησε πώς είναι δυνατόν να δημιουργούνται με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ εταιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γιατί να επαφίεται μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδας η διαδικασία αδειοδότησης.

Κατά τους αρμόδιους του κόμματος, «δεν υπάρχει φόβος αντάρτικου» από τη βουλευτή.

Η κυβέρνηση βρήκε «απέναντι» τους φορείς που κλήθηκαν να πάρουν θέση, με τη ΓΣΕΒΕ και την ΕΣΕΕ να βάλλουν εναντίον της διάταξης για τα επιχειρηματικά δάνεια και την ΑΔΕΔΥ να διαφωνεί με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που ενέταξε στο νομοσχέδιο ο αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Με πόνο ψυχής»...

Αρνητικό «πέρασμα» είχε (και) στους κυβερνητικούς βουλευτές η παρατήρηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ότι ο ίδιος υπέγραψε "με πόνο" τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης των 14 αεροδρομίων, αλλά το έκανε «για το καλό του τόπου» καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία που δεν μπορούσε να ακυρωθεί.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους χθες το βράδυ μιλούσαν για «φραστικό φάουλ» αλλά το απέδωσαν στην πίεση που δέχθηκε ο υπουργός.

Εξαιτίας αυτής της .. πίεσης, προφανώς, ο κ. Σπίρτζης δικαιολόγησε την επιμονή του περιφερειάρχη Ιονίου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του εκεί αεροδρομίου, λέγοντας ότι στη θέση του θα έκανε το ίδιο...

Κατατέθηκε αργά τη νύχτα το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης των πραγμάτων, το κυβερνητικό επιτελείο... κατέθεσε αργά τη νύχτα (1:30 π.μ.) πολυνομοσχέδιο με πολλά στοιχεία από το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι: ένταξη ανασφάλιστων στο ΕΣΥ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ για οικονομικά αδυνάμους, επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επέκταση της κάρτας σίτισης.

Συστάσεις Τσίπρα στον Τόσκα

Είναι ενδεικτική και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με αφορμή το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη και τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου ότι προπηλακίσθηκε από αστυνομικούς της «ΔΙΑΣ» -πρόκειται για τον δημοσιογράφο που έχασε την ακοή του από ρήψη κροτίδας μπροστά του στις διαδηλώσεις του 2011.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα και φέρεται να του τόνισε ότι οι αντιδράσεις των αστυνομικών αρχών πρέπει να είναι ανάλογες με τις παραβάσεις και όχι να επιμένουν στον γνωστό «υπερβάλλοντα ζήλο»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v