Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζουν οι συνεντεύξεις για τη θέση της ΓΓΔΕ

Αρχίζουν από σήμερα οι συνεντεύξεις των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓΔΕ. Συνολικά 44 πρόσωπα έχουν υποβάλει υποψηφιότητα. Τέσσερα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου βρίσκονται στη short list.

Αρχίζουν οι συνεντεύξεις για τη θέση της ΓΓΔΕ

Προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψήφιους για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ξεκινά σήμερα η ειδική επιτροπή, η οποία θα καταλήξει στον επικρατέστερο πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποβάλλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Μετά την καρατόμηση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση του ΓΓΔΕ, πολλοί στην κυβέρνηση οραματίζονταν την τοποθέτηση ενός «δικού μας ανθρώπου».

Η θέση είναι «κλειδί» για την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής και όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα ιστορία της υπηρεσίας, ο εκάστοτε ΓΓΔΕ -αν δεν έχει άριστες σε όλα τα επίπεδα σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση- μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εξιλαστήριο θύμα.

Η αναδρομή στο παρελθόν έρχεται να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση του καταλόγου των υποψηφίων. Υπεβλήθησαν 44 υποψηφιότητες και στον κατάλογο ξεχωρίζουν δύο στοιχεία. Αφενός, η μαζική συμμετοχή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, αφετέρου, οι πληροφορίες που έφεραν υποψήφιο τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Κομισιόν Αντώνη Καστρισιανάκη, με προφανή περισσή εμπειρία στα φορολογικά και περισσότερα από 25 χρόνια θητείας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο Euro2day.gr διέψευσε ότι υπήρξε υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές, έχοντας εκφράσει τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς απομάκρυνσης τόσο του Χ. Θεοχάρη (πολύ έντονα στην κυβέρνηση Σαμαρά) όσο και -με μικρότερη ένταση- για την Κ. Σαββαΐδου (στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), φέρονται αποφασισμένοι να επιβάλουν τη δημιουργία μιας πλήρως ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το πλαίσιο των αλλαγών συμφωνήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται το νέο έτος με την πρώτη αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, όμως, θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος ΓΓΔΕ, για δύο χρόνια, με διαδικασίες ανάλογες με αυτές που ίσχυσαν κατά την επιλογή της κ. Σαββαΐδου. Για τα δύο αυτά χρόνια, το πρόσωπο που θα επιλεγεί έχει μεγάλο ειδικό βάρος τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την προκήρυξη της θέσης, εκλήθησαν μαζικά οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλουν αιτήσεις. Και το έπραξαν. Από τις 44 υποψηφιότητες, οι περίπου 30 είναι από υπηρεσιακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και επιμέρους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη short list βρίσκονται τέσσερα υπηρεσιακά στελέχη, ένας γνωστός λογιστής και τρεις ακόμα υποψήφιοι.

Η διαδικασία επιλογής του νέου Γραμματέα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v