Αναμείνατε στο ακουστικό σας λέει η κυβέρνηση σε όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ, καθώς οι διατάξεις για τη δημιουργία νέας εταιρείας με 51% στον έλεγχο του Δημοσίου, τελικά δεν περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, δεν ήταν απολύτως έτοιμο να περιγράψει τις λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχει η ΔEH στη νέα εταιρεία και κυρίως τον τρόπο αποζημίωσης της Επιχείρησης για τις μετοχές που θα παραχωρήσει.
Με τα δεδομένα αυτά, οι σχετικές προβλέψεις είτε θα περιληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, είτε θα περιληφθούν στον οδικό χάρτη εφαρμογής του Μνημονίου.
Έτσι, η εκκρεμότητα παραμένει και ισχύουν τα όσα ασαφή έχουν διαρρεύσει για τον ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, δημιουργία εταιρείας που θα ελέγχει τον ΑΔΜΗΕ με συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 51%, διάθεση του 29% μέσω του Χρηματιστηρίου και του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, αποζημίωση της ΔEH σε βάθος χρόνου, άγνωστο όμως με ποιο τρόπο, και επιλογή του μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ μετά από συμφωνία του Δημοσίου με τους επενδυτές μετόχους.
Η ασάφεια ως προς την αποζημίωση της ΔΕΗ για την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου, όπως είναι γνωστό έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των επενδυτών που είναι τοποθετημένοι στη μετοχή της, η οποία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε πτώση περίπου 7,5%.
Επιπλέον, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του Σύριζα υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να πάρει το Δημόσιο τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, δέχεται βολές για την έμμεση εκχώρηση του μάνατζμεντ σε κάποια από τις εταιρείες που ενδιαφερόταν να εξαγοράσουν το 66% του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ακύρωσε η πρώτη κυβέρνηση Σύριζα (TERNA Ιταλίας, ELIA Βελγίου).
Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, της οποίας προΐσταται ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση «πραγματικό αφεντικό στον ΑΔΜΗΕ, θα είναι ο εκπρόσωπος του στρατηγικού επενδυτή καθώς αυτός θα έχει το management και άρα αυτός θα ελέγχει την εταιρεία παρόλο που αυτό είναι έξω από κάθε νομιμότητα και λογική, δηλαδή ο έχων την μειοψηφία να είναι το πραγματικό αφεντικό του ΑΔΜΗΕ. Επίσης η απώλεια του πλειοψηφικού μέρους στο άμεσο μέλλον είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς με μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του χρηματιστηρίου, το Δημόσιο θα απολέσει και την (τυπική) πλειοψηφία των μετοχών, όπως ακριβώς συνέβη με τις τράπεζες».
Τέλος να σημειωθεί ότι ερώτηση στον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο, ως προς τη συμβατότητα της προωθούμενης ρύθμισης με τις κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ, κατέθεσε ο προσκείμενος στη Λαϊκή Ενότητα ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.