Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τριπλό στοίχημα της Συγγρού για τις εκλογές

Οι τεχνικές εκκρεμότητες και η γενική δοκιμή. Πώς διασφαλίζουν την επιτυχή διαδικασία. Με ποιον αριθμό ψηφοφόρων θα είναι ικανοποιημένοι. Ορατός ο φόβος της διάσπασης.

Το τριπλό στοίχημα της Συγγρού για τις εκλογές

Την ίδια ώρα που οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ κορυφώνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, ο κομματικός μηχανισμός της Συγγρού έχει πάρει «φωτιά». Με νωπό ακόμα το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, άπαντες γνωρίζουν πως η επιτυχής έκβαση της εκλογικής διαδικασίας σε εννέα ημέρες αποτελεί μονόδρομο για όλους και πρώτα απ' όλα για την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σαφώς, όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, τα πράγματα είναι καλύτερα από πριν όσον αφορά στη νέα εταιρία που ανέλαβε τη μηχανογράφηση των εκλογών (Vodafone), ωστόσο αυτό δεν αρκεί, αφού απαιτείται η διευθέτηση συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων από το γαλάζιο επιτελείο.

Σήμερα πιθανότατα θα οριστικοποιηθούν και οι τελευταίοι από τους 1.700 περίπου εθελοντές, οι οποίοι θα αναλάβουν τον χειρισμό των ταμπλετών, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η γενική δοκιμή προς αποφυγήν τυχόν νέων ατυχημάτων.

Τρία είναι τα μεγάλα στοιχήματα στο στρατόπεδο της ΝΔ για τις εκλογές της άλλης Κυριακής:

1. Ο αριθμός όσων προσέλθουν στις κάλπες. Χωρίς κανείς να περιμένει θαύματα, όπως την προσέλευση 800.000 νεοδημοκρατών όπως συνέβη το 2009, στην αξιωματική αντιπολίτευση αγωνιούν για μια ικανοποιητική συμμετοχή για δύο λόγους. Αφενός, ώστε ο νέος αρχηγός να έχει την πολιτική νομιμοποίηση που απαιτείται για να μπορεί να ασκήσει άνετα και χωρίς αμφισβήτηση τα καθήκοντά του και αφετέρου, για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από το κόστος της διαδικασίας, η οποία συνολικά υπολογίζεται να αγγίξει το ένα (1) εκατομμύριο ευρώ. Ο στόχος της Συγγρού είναι να ψηφίσουν τουλάχιστον 200.000 άτομα και «όσοι παραπάνω, τόσο καλύτερα». Εάν όμως ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρότερος, εκ των πραγμάτων οι γκρίνιες θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες.

2. Η αξιοπιστία και φερεγγυότητα της διαδικασίας. Κανείς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά. Για τον λόγο αυτό, έχουν προβλεφθεί αρκετές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου ακόμα και σε ένα αιφνιδιαστικό πρόβλημα, οι εκλογές να συνεχιστούν κανονικά και χωρίς να μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο δεν μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο λόγο το δίκτυο της εταιρίας, άμεσα θα ενεργοποιηθεί το σύστημα του call center, σύμφωνα με το οποίο οι πληροφορίες για τους ψηφοφόρους θα μεταδίδονται on line στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι εθελοντές θα λάβουν οδηγίες από τη Vodafone μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι όποιες απορίες τους θα απαντηθούν άμεσα από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας.

3. Η ενότητα την επόμενη μέρα. Είναι κάτι που μετά τις ατέλειωτες προεκλογικές κόντρες μεταξύ των υποψηφίων, πολλοί φοβούνται πως θα κινδυνεύσει. Και μπορεί και οι τέσσερις υποψήφιοι να ορκίζονται στην ενότητα της παράταξης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την αντίδραση του νικητή και των χαμένων (ιδίως αυτών) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ήδη, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, σε εξέλιξη βρίσκονται σε θεωρητικό καταρχήν επίπεδο παρασκηνιακές διεργασίες για τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα.

Η υλοποίηση του σχεδίου ενδέχεται να μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές και ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v