Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω... χρηματιστηρίου η λύση για τον ΑΔΜΗΕ

Εταιρεία στην οποία το κράτος θα διατηρήσει το 51% αναλαμβάνει τον ΑΔΜΗΕ. Σε ιδιώτες το 49% -μέσω χρηματιστηρίου- και αποζημίωση της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου. Το δημόσιο ορίζει το μάνατζμεντ σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους μετόχους.

Μέσω... χρηματιστηρίου η λύση για τον ΑΔΜΗΕ

Προς συμφωνία με τους θεσμούς οδηγείται η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ. Σήμερα το απόγευμα έγινε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με εκπρόσωπο του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση από το υπουργείο οι δυο πλευρές κατέληξαν στα εξής:

* Ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία των μετόχων θα ελέγχει το Δημόσιο, το οποίο επίσης θα διορίσει και την πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ.

* Μειοψηφικό πακέτο μετόχων της εταιρείας θα μπορεί να διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου, ενώ η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί από το Δημόσιο σε βάθος χρόνου.

* Σε ό,τι αφορά στον ορισμό του μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ, που είναι και το κυριότερο σημείο διαφωνίας υπουργείου με του Θεσμούς, από το υπουργείο αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιλέγεται με συμφωνία του κράτους με τους υπόλοιπους μετόχους.

Με τη λύση αυτή εφόσον επισημοποιηθεί αύριο Παρασκευή, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο ενδιαφερόμενων επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες διαχείρισης δικτύων από ευρωπαϊκές χώρες TERNA (Ιταλία), ELIA (Βέλγιο) οι οποίοι συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ακυρώθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v