Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στις καθυστερήσεις πληρωμών στα δημόσια έργα από τον Αρειο Πάγο

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως μετά την παρέλευση τριμήνου θεωρείται αυτοδίκαιη η έγκριση των ανακεφαλαιωτικών πινάκων εργασιών στα δημόσια έργα. Το δημόσιο καθυστερούσε να εγκρίνει τους πίνακες για να μην πληρώσει εγκαίρως τους εργολάβους.

Μπλόκο στις καθυστερήσεις πληρωμών στα δημόσια έργα από τον Αρειο Πάγο

Αυτοδίκαιη θεωρείται, μετά από άπρακτη παρέλευση τριμήνου, η έγκριση των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 15/2015 απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Άρειου Πάγου.

Μάλιστα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα τυχόν πλημμελειών. Σε ανακοίνωση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ σημείωνεται πως "με την επίκληση δήθεν πλημμελειών ή και άλλων λόγων, τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί σε έκταση το φαινόμενο της καθυστέρησης των πληρωμών των κατασκευαστικών εταιρειών, προκαλώντας και μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων, αλλά και αύξηση του κόστους", γεγονός που τονίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Σύμφωνα, όμως, με όσα προηγουμένως αναπτύχθηκαν, και ιδία της ανάγκης να αποφεύγονται οι άσκοπες παρατάσεις προθεσμιών των δημοσίων έργων με συνέπεια την αδικαιολόγητη αναθεώρηση των τιμών, που προσαυξάνουν ανεπίτρεπτα το κόστος της κατασκευής τους, καθώς και των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, που πρέπει να διέπουν τη συμβατική σχέση μεταξύ του αναδόχου και του κυρίου του έργου, η άπρακτη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή ΑΠΕ προς έγκριση στην Προϊσταμένη Αρχή του φορέα κατασκευής του έργου συνεπάγεται, υπό το καθεστώς του π.δ/τος 609/1985 τη σιωπηρή (αυτοδίκαιη, πλασματική) έγκριση του ΑΠΕ ανεξάρτητα από το αν συντρέχουν ή όχι όλα τα αναγκαία για τη σύννομη κατάρτισή του στοιχεία, ήτοι αν αφορά εργασίες που εκτελέστηκαν ήδη κατά την σύνταξη και υποβολή του στην Προϊσταμένη Αρχή».

Με την απόφαση λύνεται ένα πρόβλημα το οποίο είχε καταστεί οξύ, ιδίως τα τελευταία χρόνια, υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, καθώς οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συντηρήσουν τα εργοτάξιά τους έπρεπε να δανειστούν, σε συνθήκες ασφυκτικού τραπεζικού περιβάλλοντος και με δυσβάσταχτους όρους, αφού δεν ήταν εφικτό να πιστοποιηθούν ήδη εκτελεσμένες εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v