Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά κυβέρνηση - θεσμοί για τον ΑΔΜΗΕ

Διάσταση με τους εκπροσώπους των δανειστών καταγράφεται στο θέμα του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ. Αποδεκτή από το κουαρτέτο η θέση της κυβέρνησης για μετοχικό έλεγχο της επιχείρησης. Στο τραπέζι τα σενάρια για την αποζημίωση της ΔΕΗ.

Πιο κοντά κυβέρνηση - θεσμοί για τον ΑΔΜΗΕ

Αποδεκτή κάνουν οι θεσμοί τη θέση της κυβέρνησης για ΑΔΜΗΕ με μετοχικό έλεγχο από το Ελληνικό Δημόσιο και την καταβολή του τιμήματος των μετοχών στη ΔΕΗ, που είναι ιδιοκτήτης τους, σε βάθος χρόνου. Ωστόσο η διάσταση με τους δανειστές διατηρείται για το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπρόσωπους των θεσμών, φάνηκε ότι υπάρχει προσέγγιση επάνω στο προτεινόμενο από την ελληνική πλευρά μοντέλο.

Ωστόσο η οριστική συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ αναμένεται ότι θα κριθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την Παρασκευή.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά στο θέμα του μάνατζμεντ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικού ή δημόσιου μάνατζμεντ, καθώς τα θέματα λειτουργίας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή είναι απολύτως ρυθμιζόμενα από τις κοινοτικές οδηγίες, ενώ η διευθυντική τους ομάδα αξιολογείται και πιστοποιείται ως προς την ανεξαρτησία της από τις κάθετα ολοκληρωμένες ενεργειακές επιχειρήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή.

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση της ΔΕΗ για τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ που θα παραχωρήσει στην κρατική εταιρεία, εξετάζονται από το υπουργείο και θα παρουσιαστούν στους θεσμούς διάφορα εναλλακτικά σενάρια, όπως πληρωμή του τιμήματος που θα προσδιοριστεί σε βάθος χρόνου, έως και μεταφορά στην εταιρεία δανεισμού της ΔEΗ. Με τη λογική ότι εφόσον ιδιωτικοποιούνταν ο ΑΔΜΗΕ, το τίμημα της πώλησης θα αξιοποιούσε η ΔEΗ για να μειώσει τον δανεισμό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v