Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Εντατικά «σεμινάρια» για να αποφύγουν νέο φιάσκο

Η παρουσίαση του project από την Vodafone, η μίνι εκπαίδευση των γαλάζιων στελεχών και η γενική δοκιμή. «Φωτιά» άναψε η δέσμευση Τζιτζικώστα για ριζικές αλλαγές στο κόμμα. Συντηρείται η γκρίνια για τις δημοσκοπήσεις.

ΝΔ: Εντατικά «σεμινάρια» για να αποφύγουν νέο φιάσκο

Όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι και στη Συγγρού ούτε που θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και την επόμενη Κυριακή. Έτσι, αφού υπογράφτηκε χθες η σύμβαση με την εταιρία Vodafone, η οποία ανέλαβε μηχανογραφικά την εκλογική διαδικασία, ξεκίνησαν αμέσως τα «μαθήματα» ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά στο ήδη πολύ ταλαιπωρημένο κόμμα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ παρέστησαν επτά υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, τα οποία παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρειά του το project και τις δικλείδες ασφαλείας προς αποφυγήν οποιουδήποτε ατυχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε ότι εφόσον το σύστημα δεν λειτουργήσει σε κάποιο εκλογικό τμήμα, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του call center, η μετάδοση δηλαδή μέσω τηλεφώνου των στοιχείων του ψηφοφόρου.

Μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία των εκλογών, την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η γενική δοκιμή από την εταιρία, ενώ μίνι εκπαίδευση θα λάβουν άμεσα οι εθελοντές του κόμματος (1.290, ένας για κάθε εκλογικό τμήμα) που θα πρέπει να χειριστούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρίας σε όλη τη χώρα.

Η εταιρία υπολογίζεται να λάβει ως πληρωμή το ποσό των 750.000 ευρώ περίπου -υπερδιπλάσιο από το συμφωνηθέν ποσό με την προηγούμενη εταιρία (infosolution)- και το οποίο στη ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα συγκεντρώσουν, έστω στο μεγαλύτερο μέρος του, από τα 3 ευρώ που θα πληρώσει, ως αντίτιμο, ο κάθε ψηφοφόρος για να γίνει μέλος του κόμματος και να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, πάντως, δυσάρεστα ήταν τα νέα που ήρθαν από τη δικαστική διαμάχη με την infosolution, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η ΝΔ έχασε την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει στο μονομελές Πρωτοδικείο κατά της εταιρίας για ποσό ύψους 14.000 ευρώ. Η ΝΔ έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά της συγκεκριμένης εταιρίας, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απαιτεί και την κατάθεση μήνυσης, «βλέποντας» παρασκηνιακά ύποπτα παιχνίδια που οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών.

«Αρχές και αξίες»

Στο μεταξύ, παρά το χαμήλωμα των τόνων από τους τέσσερις υποψηφίους, μία διαφορετικού είδους κόντρα έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες.

Αφορμή η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα ότι, εφόσον εκλεγεί, θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των στελεχών του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού, στην οποία απάντησε χθες, με ανάρτησή του στο facebook, ο διευθυντής του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καταλήγοντας: «Για όσους ανιδιοτελώς προσφέρουν στην παράταξη, σημασία δεν έχουν θέσεις και αξιώματα αλλά οι αρχές και οι αξίες της. Θα συνιστούσα σε όλους αυτούς ταπεινά, εκτός από επικοινωνιακές δηλώσεις, να ασχοληθούν πραγματικά με τα κομματικά δρώμενα και όχι επιφανειακά και περιστασιακά».

Ο κ. Τζιτζικώστας πάντως επιμένει ότι με την εκλογή του, η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει ριζικά. Όπως είπε σε συνέντευξή του (realfm) αναφερόμενος στους νεοδημοκράτες, «ζητώ να έρθουν στις 20 Δεκεμβρίου να ψηφίσουν για την αλλαγή στην παράταξή μας, γιατί μόνο αν η ΝΔ αλλάξει, αλλάξει νοοτροπία, δομές, τρόπο λειτουργίας, ακόμη και πρόσωπα, θα ξαναγίνει ελκυστική παράταξη και θα μπορέσει να ξαναγίνει σύντομα μεγάλη».

Παράλληλα, διατηρείται ο θόρυβος γύρω από το θέμα των δημοσκοπήσεων, η φερεγγυότητα των οποίων αμφισβητείται από τους υποψηφίους. Ενδεικτική η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι από δυο εταιρίες που δεν γνωρίζω και δεν είναι μέλη του συνδέσμου των εταιριών δημοσκοπήσεων. Αυτό γεννά εύλογα ερωτηματικά. Όλες οι σοβαρές εταιρίες δημοσκοπήσεων αρνούνται να δημοσιεύσουν πρόθεση ψήφου διότι δεν υπάρχει καθορισμένο εκλογικό σώμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v