Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονομερείς ενέργειες στο ασφαλιστικό σκέφτεται η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τις κύριες συντάξεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Βάζει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο νομοθέτησης της αύξησης των εισφορών χωρίς έγκριση του κουαρτέτου.

Μονομερείς ενέργειες στο ασφαλιστικό σκέφτεται η κυβέρνηση

Προστασία των κύριων συντάξεων «πάση θυσία» και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ακόμη κι αν αυτό δημιουργεί ρήξη με τους θεσμούς και οδηγεί σε μονομερή θεσμοθέτηση του μέτρου στη Βουλή, προωθεί η κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών που έρχονται αύριο στην Αθήνα προκειμένου να «κλείσει» το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, θα διαφανεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή, ή θα υπάρξει γεφύρωση της απόστασης.

Στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκεται η κυβερνητική πρόθεση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2 μονάδες, πρόταση την οποία δεν καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, χωρίς επίσημα να την έχουν ακόμη απορρίψει. Έχουν βέβαια τονίσει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε σχέση με τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Εντονότερες είναι οι αντιδράσεις των εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, που εκτιμούν ότι μια κίνηση αύξησης του μη μισθολογικού κόστους θα έχει σαφώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, με μείωση των μισθών, μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση της ανεργίας και εν τέλει, μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα ραντεβού Κατρούγκαλου 

Σήμερα ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Πιερ Μοσκοβισί, με τον τελευταίο να στέλνει μήνυμα μέσω twitter ότι είχε «εποικοδομητικές συζητήσεις για το θέμα των συντάξεων και των εργασιακών».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βλ. Ντομπρόβσκις. Προσερχόμενος στο Eurogroup σημείωσε ότι θα εξεταστεί το δεύτερο σετ προαπαιτουμένων και ότι στις αρχές του 2016 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση. Σημαντικό ζήτημα θα είναι το συνταξιοδοτικό για το οποίο είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμο και ποιο δίκαιο. Οπως είπε πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τόνισε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση που εκκρεμεί, η οποία θα συζητηθεί το Γενάρη στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Σημείωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v